Pretraga tekstova
Proljeće je pred nama. Krajnje je vrijeme da obavite čišćenje na svom imanju. Šta je nužno uraditi u narednim danima?
Vrijeme postaje sve toplije, zagrijava se zemlja, aktiviraju se procesi u biljkama, pa je vrijeme da započnete s pripremama za novu sezonu. Čišćenja, rezidba, uklanjanje korova su osnovne aktivnosti koje trebamo provesti.
Prije svih radova u bašti, voćnjaku i dvorištu sve dobro pregledajte. Ako jesenas niste obavili čišćenje sada je posljednji termin. Uklanjanje biljnih ostataka je prvi proljetni posao. Pa krenite redom:
1. Uklonite korov. Tokom zimskog perioda korovske biljke su neometano rasle. Sada je njihov korijenov sistem snažan i dobro razvijen. Spreman je da brzo reaguje na zagrijavanje zemljišta i usvoji hraniva. To je razlog da korov uklanjate s korijenom, naručito kada se nalazi na baštenskim gredicama.
2. U voćnjaku i dvorištu pristupite rezidbi stabala i grmova. Sve dok biljke miruju možete odraditi zimsku rezidbu. Najbolje je da je temperatura vazduha iznad 10ºC, jer tada ne dolazi do oštećenja reznih rana zbog izmrzavanja. Vrijeme je da orežete višegodišnje cvjetnice, poput forzicije, zimskog jasmina.
3. Očistite površinu travnjaka. Pograbite opalo lišće, izumrle dijelove trave. Ako je potrebno prozračite površinski sloj zemljišta i uklonite mahovinu.
4. Sav biljni materijal koji sakupite možete iskoristiti za pripremu komposta. Miješanjem zelenih i smeđih dijelova možete dobiti izvanredno đubrivo i poboljšivač zemljišta.
5. U ovo vrijeme se obavlja sjetva biljaka za sideraciju, odnosno zelenišno đubrenje. Ako na gredicama imate malč, uklonite ga kako bi se površinski sloj što prije zagrijao.
6. U narednom periodu napravite plan sjetve i sadnje u ovoj godini. Kupite potrebna sjemena i sadni materijal.
7. Provjerite kosilice i trimere. Kada nastupe topliji dani čeka vas košenje trave i korova.
8. Počinje sjetva u toplim lejama i plastenicima.
9. Obavite pregled biljaka. Počinju da se pojavljuju štetočine. Toplije vrijeme će izmamiti puževe i lisne uši. Glodari će biti sve aktivniji. Uklanjajte krtičnjake.
10. Orežite ukrasne grmove, posebno ruže i hortenzije. Najbolje da to učinite što prije.
Tagovi
Proljetni radovi Radovi u bašti Radovi u voćnjaku
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano