Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje voća
  • 08.12.2018. 15:00

Kako presaditi ranije posađene voćke

Uspješno se presađuju mlađe voćke jer lakše i brže "prebole" sasijecanje korijena. Na presađivanje su najviše osjetljive koštičave voćne vrste pa se one uglavnom presađuju do pete godine starosti.

Foto: Bigstock / AZEM178
  • 8.018
  • 181
  • 0

Nerijetko se događa da na okućnici, vrtu, dvorištu ili vikendici zasmeta ranije posađena voćka. Mnoge se takve voćke posijeku, a da vlasnik, možda i iz neznanja, nije ni pomislio presaditi je na neko drugo pogodno mjesto. Praksa je odredila starosne granice do kojih se voćke mogu s uspjehom presaditi. 

"Voćke se uspješno presađuju dok su mlađe, jer lakše prebole sječu korijena i krošnje, bolje se primaju i brže obnavljaju i razvijaju novu krošnju. Koštičave vrste voćaka (šljive, marelice, trešnje, višnje) mogu se presađivati do pet godina starosti, breskva 7-8, marelica, trešnja, višnja i šljiva do 10 godina. Jabuka, kruška, dunja, orah i lješnjak mogu se presađivati i do 15 godina starosti", kaže dipl. inž. voćarstva Aleksandar Antić.

Prednosti jesenskog presađivanja

Presađivanje starijih stabala može se obaviti u jesen, tijekom zime i u proljeće, dakle za vrijeme mirovanja vegetacije. Ipak, najveći uspjeh postiže se jesenskim i zimskim presađivanjem, jer se stablima ne narušava vitalnost, budući da su u stanju fiziološkog mirovanja. Uz to, voćkama ranije presađenim žile se počnu regenerirati već u jesen, tako da u proljeće imaju raniji i bolji start vegetacije.

Presađivanje se obavlja na sljedeći način: u širini 70-100 cm oko stabla iskopa se jarak širine 20-30 cm i pri tom izrežu sve žile. Zatim sa što više zemlje u busenu prenijeti iskopano stablo u novu jamu. Sve presjeke na žilama deblje od dva centimetra zagladiti oštrim nožem i dezinficirati s 5% otopinom plavog kamena (modra galica, bakrov sulfat). Stablo se sadi na istu dubinu s koje je bilo izvađeno, uz formiranje manje humke zbog slijeganja zemlje. Praznina oko korijena se popunjava finom plodnom zemljom izmiješanom s 50% zrelog stajskog gnojiva i dobro i čvrsto nagazi da se postigne što bolja čvrstina stabla kako se ne bi iskrivilo pod udarima vjetra. Stabla se mogu poduprijeti na dva -  tri mjesta kako bi bila što stabilnija dok se ponovo ne ukorijene. 

Obavezna rezidba i navodnjavanje

Rano u proljeće, prije kretanja vegetacije, na presađenom stablu obavezno se mora obaviti oštra rezidba krošnje (rezom unatrag). "Najprije se obavi čišćenje i prorjeđivanje unutrašnjosti krošnje od sekundarnih i tercijarnih grana, a zatim skraćivanje svih skeletnih (osnovnih grana) za 2/3 do 3/4. Ako je osnovnih grana  u krošnji više od pet - suvišne se otklanjaju do osnove. Sve rane šire od tri centimetra zagladiti oštrim nožem i premazati kalem-voskom", naglašava Antić.

Presađena starija voćka u prvoj godini poslije presađivanja se redovno njeguje. Okopava se tri-četiri puta, uz dvije prihrane u četvrtom i šestom mjesecu s po kilogram-dva KAN-a. U sušnim razdobljima zalijeva se tri puta tjedno s po 20-30 litara ustajale vode, uz redovnu kemijsku zaštitu od bolesti i štetnika. Obavezna je i takozvana zelena rezidba kojom se uklanjaju ili prorjeđuju sve mladice koje rastu pregusto i uspravno u unutrašnjosti krošnje.


Tagovi

Presađivanje voća Jesensko presađivanje Oštra rezidba krošnje Zelena rezidba


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]