Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 28.10.2019. 09:00

Kako pravilnom ICL SF gnojidbom postići visoke rezultate u uzgoju jezgričavog voća

Pri sadnji voćaka tvrtka ICL Specialty Fertilizers preporučuje posebnu tehnologiju osnovne gnojidbe koja će omogućiti kontinuiranu i sigurnu prihranu stabala tijekom dva vegetacijska razdoblja sa samo jednom primjenom.

Foto: Depositphotos/Chretien
  • 832
  • 75
  • 1

Prihrana voćnjaka slična je u mnogim aspektima unatoč razlikama u vrstama, ciljevima proizvodnje i tehnologijama uzgoja. Dobra iskorištenost i kontinuirana opskrba fosforom ima veliku važnost u prve dvije godine nakon sadnje za bolje ukorjenjivanje i uspostavu voćaka. U već postojećim voćnjacima potrebno je prihranjivati biljke iz godine u godinu, uzimajući u obzir faze rasta.

U proljeće treba uzeti u obzir da je sporo usvajanje hranjivih tvari biljka teže ostvariti iz hladnog tla, tako da može doći do apsolutnih i relativnih nedostataka hranjivih tvari. Također morate računati na visoku potražnju fosfora i bora. Ovaj problem možete spriječiti osnovnom gnojidbom u jesen ili folijarnom prihranom u proljeće, iako je pokrov lišća u to vrijeme relativno mali (npr. u slučaju kruške), tako da možete ponoviti tretman u cvatnji.

Kombinacija dobro odabrane tehnologije gnojidbe ključna za uspjeh

Prihrana u jakoj fazi razvoja stabla mora biti uravnotežena. U sazrijevanju voća treba dodati više kalija. U fazi razvoja voća treba uzeti u obzir veću potražnju za kalcijem, jer on ima vrlo važnu ulogu u produljenju životnog vijeka ploda.

U voćnjacima s navodnjavanjem kap na kap jednostavno možete provoditi kontinuiranu i pravilnu prihranu, dok u ostalim slučajevima možete postići zadovoljavajući rezultat samo kombinacijom dobro odabrane tehnologije osnovne gnojidbe i folijarne prihrane.

Osnovna gnojidba jezgričavog voća

Pri sadnji tvrtka ICL Specialty Fertilizers preporučuje posebnu tehnologiju osnovne gnojidbe koja će omogućiti kontinuiranu i sigurnu prihranu stabala tijekom dva vegetacijska razdoblja sa samo jednom primjenom.

Zajedničke karakteristike Agroblen osnovnih gnojiva su da su to savršeno vodotopljive NPK granule obložene polupropusnim slojem koji omogućuje kontrolirano otpuštanje hranjivih tvari u unaprijed određenom vremenskom periodu. Voda prodire kroz prevlaku slobodno i otapa hranjive tvari unutar granule. Porozna stijenka omotača ometa trenutno oslobađanje visoko koncentrirane hranjive otopine. Veličina (otvorenih i zatvorenih) pora regulirana je temperaturom tla, pa na intenzitet otpuštanja hranjivih tvari utječe samo temperatura tla. Što je viša temperatura tla, više hranjivih sastojaka se oslobađa iz granule što odgovara potražnji biljaka kako bi se postigao optimalan rast i učinkovitost prihrane. Dužina trajanja proizvoda određena je debljinom prevlake. Zahvaljujući ovom jedinstvenom mehanizmu djelovanja, gubitak hranjivih tvari ispiranjem je zanemariv i sprječava se nakupljanje štetnih soli u tlu. Prihrana biljaka je kontinuirana, a njezin intenzitet ovisi samo o temperaturi tla, dok bilo koji drugi okolišni faktor nema utjecaja.

Što je viša temperatura tla, više hranjivih sastojaka se oslobađa iz granule što odgovara potražnji biljaka kako bi se postigao optimalan rast i učinkovitost prihrane.

Osnovna gnojidba s Agroblenom:

  • Za sadnju koristite Agroblen 11-22-09 u dozi od 50-150 grama po biljci. Učinci su za dva vegetacijska razdoblja.
  • Od 3. godine uzgoja koristite Agroblen 15-08-16 godišnje u dozi od 150-600 grama po biljci. Učinci su za jedno vegetacijsko razdoblje.

Kako primijeniti Agroblen gnojivo?

Osnovno gnojivo Agroblen treba koristiti u jednom prohodu. Dodajte ga u rupu za sadnju, lagano ne bude izravnog kontakta s korijenom biljke. U zasađenom voćnjaku preporučljivo je ubrizgati ili umetnuti Agroblen u tlo (rotacijskim kultivatorom) u blizini aktivne korijenske zone stabla na što je moguće većoj površini. U voćnjake navodnjavanjem kap na kap dodajte Agroblen točno ispod kapljične linije.

Folijarna gnojidba s Agroleafom:

  • Na početku cvatnje preporučuje se Agroleaf High P (12+52+05+TE) u dozi od 5 kg/ha. Preporučuje se ponavljanje tretmana u punom cvatu. U tom slučaju doza je 3-3 kg/ha za svaki tretman.
  • U fazi razvoja voća koristiti Agroleaf Total (20+20+20+TE) u dozi od 4 kg/ha.
  • Tijekom zrenja voća koristiti Agroleaf High K (15+10+31+TE) 2 ili 3 puta u dozi od 4 kg/ha za svaki tretman. Ako planirate čuvati voće kroz duže vremensko razdoblje, posljednji tretman treba obaviti krajem srpnja.

Navedene doze treba primijeniti s 400-800 litara/ha vode. Koristite Agroleaf u jednom prohodu s proizvodima za zaštitu bilja. Folijarno gnojivo Agroleaf može se pomiješati s većinom pesticida i fungicida, no preporučljivo je probno miješanje u svakom slučaju.

Oprez: Ne miješajte Agroleaf folijarno gnojivo s fungicidima koji sadrže bakar, jer velika količina bakra značajno smanjuje stabilnost keliranog bakra folijarne hrane.

Agroleaf folijarna prihrana može poboljšati stanje stabala jezgričavog voća te poboljšati kvalitetu i količinu plodova, što je i glavni cilj proizvodnje.

Kombinacija s Agrolution i Solinure gnojivma

Ako je u voćnjaku omogućena kontinuirana gnojidba, preporučljivo je koristiti Solinure gnojiva topiva u vodi. U vrijeme intenzivne prihrane kalcijem, preporuka je koristiti i Solinure s Agrolutionom - jedinstvenim dodatnim učinkom koji vam pruža još jedan korak bliže postizanju kvalitetnih plodova.

Prihrana Solinure i Agrolution gnojivima:

  • Nakon sadnje koristite Solinure 9 (12-36-12) za bolje ukorjenjivanje i cvatnju
  • U intenzivnom razvoju koristiti Solinure 7 (24-12-12)
  • Na početku razvoja plodova ili općenito odabrati Solinure 5 (20-20-20)
  • Za intenzivnu prihranu kalcijem koristiti Agrolution 313 (14-07-14 + 14 Ca)
  • U razvoju plodova koristiti Solinure 4 (17-06-22)
  • Na kraju zrenja voća koristiti Solinure 1 (10-05-40)

Preporučena doza je 0,6-1 mg/l, ovisno o intenzitetu gnojidbe. U razdobljima s nedostatkom hranjivih tvari korisno je češće gnojiti ili povećavati dozu do 1,5 mg/l.

Za više informacija o gnojidbi jezgričavog voća, obratite se tvrtki ICL Specialty Fertilizers na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

ICL Specialty Fertilizers Povrće Gnojidba voćaka Jezgričavo voće Agroblen Solure Agroleaf Prinos


Partner