Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 05.07.2020. 09:00

Kako maslinu spasiti od suše?

Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta treba natapanje svakih deset do petnaest dana.

Foto: Jumpstory
  • 1.560
  • 44
  • 0

Za uzgoj maslina jako je važno znati da biljka transpiracijom prenosi otopljenu hranu iz zemlje u list, ali u isto vrijeme, zahvaljujući vodi, biljka regulira i vlastitu temperaturu te omogućuje hlađenje. Manjak vode u tlu ima negativan utjecaj na fotosintezu, respiraciju i razinu ugljikohidrata. Pretpostavlja se da masline stare desetak i više godina transpiracijom tijekom jedne godine prometnu preko tisuću litara vode, piše Maslinar. 

Vlaga potrebna tijekom cijele godine

Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta treba natapanje svakih deset do petnaest dana. Mladim maslinama treba voda znatno češće, kao i onima s dobrim urodom, te onima na propusnim tlima i tlima obraslim travom. Prema procjeni stručnjaka, u prosječno sušnoj godini i s prosječnim urodom svakoj maslini treba za jedno natapanje dvadeset litara vode po jednom kvadratnom metru, odnosno za jednoj, staroj dvadesetak godina treba oko dvjesto litara vode.

Maslinu treba zalijevati obilno, a rjeđe zalijevanje s manje vode usmjerava površinski razvoj korijenova sustava, a onda maslina nema stabilnost i vjetrovi je mogu prevrnuti.

Posljedice nedostatka vode su smežuranost i opadanje plodova i lišća, zatim izostanak porasta mladica, prijevremeno sazrijevanje plodova i sušenje pojedinih grančica.

Ako suša potraje do kolovoza, tada već početkom rujna možemo u maslinicima uočiti mumifikaciju plodova, ali i odumiranje pojedinih dijelova ili cijelog stabla masline, posebno mladih stabala.

Večernje zalijevanje

"Svima onima koji nemaju ili ne mogu imati moderni sustav za navodnjavanje, a imaju vodu, predlažem redovito večernje zalijevanje. Maslina ima veći dio korijena plitko, oko trideset centimetara dubine, stoga je njezina reakcija na sušu tako izražena jer se štiti zahvaljujući svojoj građi i rijetkim korijenima koji su se uvukli u pukotine zemlje i kamene rasjekline", poručuje maslinar Sinaj Bulimbašić.

Kako maslini osigurati vodu?

Kako i sam tvrdi, već godinama zalijeva masline tako da iskopa jarak u promjeru od jedan do dva metra oko masline, što ovisi o veličini stabla. Pusti vodu da teče u taj jarak, a u međuvremenu očisti stablo od vodopija i mulaca, iščupa travu i popravi veziva na mladim maslinama. "Kada u određeno vrijeme ulijem oko sto do dvjesto litara vode, premjestim cijev na drugu maslinu i ponovim postupak, a oko prethodne već zalivene masline, zatrpam jarak zemljom i tako spriječim isparavanje", pojašnjava Bulimbašić.

Ovaj postupak tijekom ljeta ponavlja svakih deset do petnaest dana, ovisno o atmosferskim (ne)prilikama.  


Tagovi

Maslinar Suša Navodnjavanje Zalijevanje Korijen Ljeto


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]