Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kafa
  • 30.10.2025. 12:00
  • Kenija

Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak

U sklopu IFAJ svjetskog kongresa agrarnih novinara posjetili smo Keniju, jednu od vodećih afričkih država u proizvodnji arabice, najraširenije vrste kafe globalno

Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
Foto: Leticija Hrenković
147
31
2

U ove su je krajeve donijeli francuski misionari 1898. s otoka Réunion u Kiambu, blizu Nairobija, glavnog grada. Za podizanje plantaža i širenje, nešto kasnije je zaslužna kolonijalna vlast Britanaca početkom prošlog stoljeća. Oni podižu brojne nasade, kontroliraju proizvodnju i izvoz, uz tada vrlo ograničene mogućosti za lokalno stanovništvo.

Od zemlje koja nije čula za kafu, stotinjak godina kasnije postali su dijelom popisa 20 najvećih prozvođača u svijetu.

Naime, kenijski farmeri na godinu proizvedu više od 48.000 tona sirove kafe, popularnog napitka mnogih, kazuju podaci za proizvodnu sezonu 2022./23. (Kenya Coffee Book Year).

Struktura nasada kafe

Nasadi koje smo posjetili posađeni su u redovima širine 2 metra, uz 2 metra razmaka između biljaka unutar pojedinog reda. Na hektaru se tako nađe oko 2.500 sadnica kafe.

Uzgaja se u obliku grma, do cca dva metra visine kako bi berači sa zemlje mogli lako pristupiti plodovima.

Biljka je trajna, svake se druge godine prikraćuje do korjena iz kojeg se potom formira novi grm.

Nasad kave, grmovi
Nasad kafe, grmovi

Po grmu ovdašnji farmeri kalkuliraju s 16 kilograma ploda na godinu, što znači da po hektaru beru 40-ak tona.

Bere se dva puta godišnje, u aprilu i novembru, a plodovi ne dozrijevaju istovremeno, tako da na biljci istovremeno imaju i tek otvorene cvjetove, i nedozrele (zelene) i zrela zrna (tamno crvena).

Dio nasada je zasjenjen visokim šumskim drvećem”, što nije slučajno na imanju od 230 hektara, otkrivaju nam ovdašnji naučnici, pojašnjavajući da tako smanjuju insolaciju niskih grmova kafe u cilju produženja procesa sazrijevanja, što kako tvrde, ima pozitivne učinke na kasniju kvalitetu sirovine.

Nasade koje smo obišli tretiraju fungicidima tri puta na godinu, dok insekticide uključuju po potrebi. “Pratimo štetnost 35 različitih vrsta insekata, kao i učinke pesticida”, otkrio je Elijah Kikuvi, iz KALRO instituta okupljenim novinarima.

Elijah Kikuvi, KALRO institut
Elijah Kikuvi, KALRO institut u rasadniku kafe

Ustanovili su Kenijci i institut posvećen ovoj biljnoj vrsti, koji evaluira proizvodne rezultate, razvija sadni materijal, analizira učinke različitih pesticida i gnojiva, rekao nam je istraživač Kikuvi, ujedno i prodekan ovdašnjeg fakulteta.

Berba i prerada kave

Beru se zrele crvene bobice kave, koje nakon čišćenja idu na preradu.

Bobice se odmah pulpiraju – uklanja se vanjski mesnati dio ploda, ostaju dva zrna. Zrna zatim fermentiraju u vodi 12-48 sati, da se ukloni sluz, nakon čega se isperu i osuše.

Slijedi sušenje, proces u kojem se vlaga smanjuje na oko 10-12%.

Suha zrna se ljušte kako bi se uklonila pergamentna kožica (ovojnica zrna), nakon čega se strojno sortiraju prema veličini, boji i gustoći.

Rezultat obrade je"zelena kafa" sirova, spremna za prženje. Zrna se tokom prženja griju na 180–240 °C, čime razvijaju poznatu nam aromu i boju.

Mađarske začinjene pileće kobasice hit u Keniji!?

Trud se ovih proizvođača otkupljuje po cijeni od 90 kenijskih šilinga za kilogram ubranih bobica kave (ove godine), što je oko 0,60 EUR (1,17 KM).

Proces obrade bitno smanjuje težinu, naime, potrebno je 6 kilograma ubranih bobica, da bi na kraju procesa dobili 1 kilogram kafe koju koristimo za kuhanje.

Crvene i zelene bobice kave
Crvene (zrele) i zelene (nezrele) bobice kafe na istom grmu

Smanjuju se površine pod kafom

Čak 55% posto kafe proizvedene u ovoj zemlji poznatoj po safari turizmu i vrhunskim trkačima završi na tržištu Evropske unije.

Kenija danas broji oko 800.000 malih proizvođača kave i 3.000 velikih plantaža, ali površine su u opadanju, priča nam naš sagovornik dok obilazimo imanje. “Klimatske promjene, infrastruktura i izgradnja pomiču zonu uzgoja, koja se odvija na nadmorskoj visini od 1.200 do 2.100 metara iznad površine mora."

Kuriozitet je da uprkos značajnoj proizvodnji, Kenijci uopće ne piju puno kafe. Naime, njima je čaj prvi izbor.


Fotoprilog


Tagovi

Kenija Arabica Proizvodnja Kafa


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)