Čuvanje jezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća.
Čuvanje ljezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Ono što možedesiti na višim temperaturama je da nezasićene masne kiseline, koje su osnovni sastav velike količine ulja u jezgru (od 50%-70%), oksidiraju do užegnuća, jezgrа gubi okus i postaje neupotrebljiva za jelo.
"Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena i pri relativnoj vlažnosti zraka od 60%-65%. Plodovi oraha trebaju sadržavato 10%-12% vode. Pri ovom režimu mogu se čuvato od 12-24 mjeseci. Ukoliko plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspkešno čuvati na temperaturi od 0 stepeni i relativnoj vlažnosti od 70%", objašnjava dipl. inž. Živomir Nikolić.
Dodaje da je važno ostaviti prostor između ambalaže, kako bi zrak lakše cirkulirao.
Čuvanje jezgre je nešto složenije. Faktori koji utiču na kvarenje i kvalitet jezgre su: vlaga, toplina, svjetlost i zrak. Najbolji okus jezgre i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgre koja sadrže od 3% -3,5% vode.
"Jezgru je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgre čuvaju na prirodnoj svjetlosti", ističe Nikolić.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica