Pretraga tekstova
Čuvanje jezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća.
Čuvanje ljezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Ono što možedesiti na višim temperaturama je da nezasićene masne kiseline, koje su osnovni sastav velike količine ulja u jezgru (od 50%-70%), oksidiraju do užegnuća, jezgrа gubi okus i postaje neupotrebljiva za jelo.
"Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena i pri relativnoj vlažnosti zraka od 60%-65%. Plodovi oraha trebaju sadržavato 10%-12% vode. Pri ovom režimu mogu se čuvato od 12-24 mjeseci. Ukoliko plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspkešno čuvati na temperaturi od 0 stepeni i relativnoj vlažnosti od 70%", objašnjava dipl. inž. Živomir Nikolić.
Dodaje da je važno ostaviti prostor između ambalaže, kako bi zrak lakše cirkulirao.
Čuvanje jezgre je nešto složenije. Faktori koji utiču na kvarenje i kvalitet jezgre su: vlaga, toplina, svjetlost i zrak. Najbolji okus jezgre i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgre koja sadrže od 3% -3,5% vode.
"Jezgru je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgre čuvaju na prirodnoj svjetlosti", ističe Nikolić.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Orah Plod Jezgra Čuvanje oraha Živomir Nikolić
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇