Belgijski naučnici uzgajaju kruške u simuliranim klimatskim uvjetima predviđenim za 2040. godinu, s ciljem otkrivanja utjecaja klimatskih promjena na uzgoj voća u regiji
U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Kako prenosi Reuters, dvanaest prozirnih kupola, strateški postavljenih visoko uz zrcalni zid s pogledom na obližnji park posebnost su ovog nasada. Ove futuristička konstrukcija privlači pažnju svojim neobičnim izgledom, ali i svrhom koja nije samo estetska.
Unutar tih kupola, takozvanih "Ecotrona", naučnici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim uvjetima, tako da simuliraju klimu kakva se predviđa već u 2040. godini. Kako kažu, njihov glavni cilj je detaljno istražiti kako će klimatske promjene utjecati na uzgoj voća u regiji.
"Očekujemo više toplotnih valova i neujednačene padavine, što znači više suša i poplava. I općenito, nešto više temperature", rekao je vanredni profesor na Univerzitetu Hasselt, François Rineau, govoreći o simuliranom klimatskom okruženju unutar kupola.
Rani rezultati prve berbe iz 2023. sugeriraju da bi belgijske kruške mogle biti pošteđene nekih od najgorih utjecaja klimatskih promjena – za koje naučnici očekuju da će smanjiti prinose usjeva i povećati troškove navodnjavanja.
"Učinak klimatskih promjena na horizontu 2040. na kvalitetu plodova bio je vrlo mali. Međutim, otkrili smo razliku u funkcioniranju ekosistema", rekao je Rineau, napominjući da se činilo da je ranija vegetacijska sezona u simulaciji za 2040. rezultirala većom apsorpcijom CO2 u ekosistemu.
Trogodišnje istraživanje, koje će obuhvatiti tri uzastopne berbe, pružit će naučnicima dublji uvid u utjecaj povremenih ekstremnih vremenskih uvjeta na nasade, poput viših temperatura, suše i naglih promjena u količini padavina.
Ovogodišnja berba krušaka iz "budućnosti" proučava se u Flamanskom istraživačkom centru za optimalno skladištenje i kvalitetu voća i povrća (VCBT) gdje se analizira njihova veličina, čvrstoća i sadržaj šećera te ih se upoređuje s onima uzgojenima u trenutnim klimatskim uvjetima.
Prema riječima istraživačice iz VCBT-a, Dorien Vanhees, više temperature mogle bi naštetiti proizvođačima. "Viša temperatura dovodi do toga da plodovi obično budu manje čvrsti i s više šećera, što je dobro za okus, ali ne i za trajnosts", rekla je Vanhees. Manje čvrsto voće ima kraći rok trajanja u skladištu, što smanjuje količinu za prodaju.
Kako navode, klimatske promjene već su utjecale na uzgoj ovog voća u Evropi, pri čemu su na strukturu nasada najviše učinka imale poplave, grad i suša. Ovakvi uvjeti predstavljaju značajan izazov za poljoprivredu te će rezultati istraživanja pomoći u prilagođavanju i razvoju održivih poljoprivrednih praksi. "2040. je zapravo sutra, za samo 15 godina", zaključio je Rineau.
Prema Svjetskom udruženju za jabuke i kruške, očekuje se da će proizvodnja krušaka u Belgiji ove godine pasti za 27%, kao posljedica ranog cvjetanja praćenog kasnim mrazom.
Tagovi
Autor