Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak plodova
  • 17.06.2025. 10:30

Junsko opadanje plodova: Šta ako je prekomjerno?

Iako je riječ o prirodnom procesu, on ima značajan uticaj na ukupan rod i ekonomsku isplativost voćarske proizvodnje.

Junsko opadanje plodova: Šta ako je prekomjerno?
Foto: Shutterstock/agrofruti
76
0
0

Junsko opadanje plodova je prirodan fiziološki proces kod većine voćnih vrsta, pri kojem tokom juna dolazi do odbacivanja dijela zametnutih plodova.

Iako često zabrinjava voćare, savjetodavac Dragan Bejtović iz PSSRS, navodi kako ovaj proces ima i svoju biološku funkciju - voćka se "sama" oslobađa viška plodova koje ne bi mogla pravilno ishraniti i razviti do pune zrelosti.

Više je uzroka

Prirodna selekcija (fiziološki uzrok), može biti jedan od uzroka junskog opadanja plodova, jer voćke imaju ograničenu sposobnost ishrane i razvoja svih zametnutih plodova.

"Kada zametne više plodova nego što može izdržati, prirodno odbacuje višak, prvenstveno one slabije oplođene ili lošije smještene", pojašnjava savjetodavac.

Nedovoljna oplodnja i oplođenje također može biti uzrok ove pojave. Slaba aktivnost oprašivača, nepovoljni vremenski uslovi u vrijeme cvjetanja (hladnoća, kiša, vjetar) i manjak kompatibilnih sorti za unakrsno oprašivanje mogu dovesti do nepotpunog oplođenja i kasnijeg opadanja plodića.

Bejatović navodi još nekoliko najčešćih uzroka:

  • Nedostatak hranjiva i vode: Plodovi čiji razvoj iziskuje više hranjiva (posebno kalcijuma, bora i azota) najosjetljiviji su na deficite u zemljištu. Suša, kao i siromašna ili neuravnotežena ishrana, mogu pojačati junsko opadanje.
  • Biljne bolesti i štetočine: Oštećenja od insekata, gljivične infekcije i truleži mogu izazvati opadanje inficiranih ili oštećenih plodova.
  • Pesticidni stres i greške u tretiranju: Prevelike doze pesticida, posebno regulatora rasta, kao i nestručna primjena, mogu izazvati stres koji dovodi do opadanja plodova.

Značaj i posljedice

Iako je riječ o prirodnom procesu, on ima značajan uticaj na ukupan rod i ekonomsku isplativost voćarske proizvodnje. U optimalnim uslovima, doprinosi prirodnom prorjeđivanju, čime voćka usmjerava svoje resurse na manji broj plodova, ali boljeg kvaliteta.

"Međutim, kada opadanje postane prekomjerno, može dovesti do ozbiljnih gubitaka u prinosu, naročito u godinama s nepovoljnim vremenskim uslovima ili lošom ishranom biljaka", podsjeća ovaj stručnjak. Tako, navodi da je kod jabuke i kruške junsko opadanje najizraženije ako dođe do nepotpunog oplođenja ili ako biljka pati od nedostatka mikroelemenata, naročito bora. Nepravilno oplođeni plodići se ne razvijaju dovoljno i vrlo brzo bivaju odbačeni.

Kod breskve i kajsije, koje su veoma osjetljive na proljetne mrazeve i sušu, junsko opadanje može biti rezultat fiziološkog stresa uzrokovanog promjenama temperature i slabim zalihama vode i hranjiva. To se posebno uočava kada su prethodne godine bile rodne, pa voćka ulazi u iscrpljeno stanje.

"Kod šljive često dolazi do opadanja plodova u prisustvu virusnih oboljenja poput šarke, ali i kada dolazi do naglih oscilacija u snabdijevanju vodom i hranjivima. Opadanje može biti i posljedica prenaglog vegetativnog porasta na uštrb generativnog razvoja", ističe Bejatović, dodavši kako u slučaju prekomjernog opadanja, često ostavlja neujednačen raspored i veličinu preostalih plodova, što utiče na tržišnu vrijednost. Osim toga, voćari ostaju bez prihoda planiranih na osnovu ranije procjene zametnutih plodova, što otežava planiranje prodaje i prerade.

Preventivne mjere i preporuke

Kombinacija sorti koje cvjetaju u isto vrijeme i imaju dobru međusobnu kompatibilnost smanjuje rizik od neuspješne oplodnje, navodi stručnjak, napominjući i kako redovna analiza zemljišta i folijarne analize lista omogućuju preciznu ishranu, posebno sa mikroelementima (bor, mangan, cink).

Obezbjeđenje ravnomjerne vlažnosti zemljišta u kritičnim fazama (cvjetanje i zametanje plodova) je ključno. Važna je i zaštita od bolesti i štetočina, jer pravovremeni i pravilno dozirani tretmani osiguravaju zdrav vegetativni i generativni razvoj. Također, napominje da se u intezivnoj proizvodnji vrši dodatno prorjeđivanje plodova (hemijsko i mehaničko) kako bi se zadržao optimalan broj za razvoj i poboljšao kvalitet.

Manje je više: Kako izvršiti prorjeđivanje plodova?

"Junsko opadanje plodova je kompleksan, ali prirodan fenomen koji se ne može potpuno spriječiti, ali se njegov intenzitet može značajno ublažiti odgovarajućim agro-tehničkim mjerama. Dobro razumijevanje faktora koji utiču na ovu pojavu omogućava voćarima da unaprijede prinose i kvalitet svojih proizvoda", zaključio je Bejatović.


Tagovi

Opadanje plodova Fiziološki proces Prirodna selekcija Dragan Bejtović Preventivne mjere Višak plodova


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vozim traktor, široka mi njiva, orem polje, a u ruci piva", poruka s majice farmera 🍻 U zdravlju uzorali.
Foto: Kemal Softić