Gajite voće koje ne traži hemijsku zaštitu, zahteva minimalnu negu, a njeni plodovi sadrže osam puta više C vitamina od limuna.
Ne postoji nijedan razlog da se josta ne gaji bar na okućnici, ako već ne u komercijalnim zasadima. Bobice ovog voća su tamno ljubičaste boje, nekada i crne. Nalaze se u grozdovima od po tri do pet komada. Ovi ukusni slatko-nakiseli plodovi imaju aromu koja podseća na mešavinu borovnice, kivija i grožđa. Može da se koristi u svežem stanju, ali i da se prerađuje, na primer, u džem. U Nemačkoj je naročito popularan liker, pa i vino.
Josta je nastala bezmalo pre veka u Nemačkoj ukrštanjem crne ribizle i ogrozda. Prema dostupnim literarnim podacima, sadrži čak osam puta više vitamina C od limuna, 20 puta više od jabuke i oko 30 puta više od trešanja. Leči malokrvnost, jača imunitet, pročišćava jetru i krvne sudove, štiti od prehlade i gripa. Sok od joste je dobar diuretik, a dokazana su i pozitivna svojstva za lečenje reume i gihta.
Josta ne zahteva hemijsku zaštitu, ni protiv bolesti, niti štetočina. Biva godina kada ptice žele da se posluže ovim specijalitetom, ali u daleko manjoj meri nego trešnjama ili ribizlama.
Uz odsustvo zaštite i drugi argumenti govore u prilog lakog gajenja. Raste kao žbun do 1,8 metara visine. Ne zahteva potporu. Jostu valja posaditi na međuredni razmak od 3 m, a u redovima 0,7 - 1 m. To znači da oni koji se odluče za plantažno gajenje, po hektaru će posaditi od 3.333 - 5.600 sadnica. Za sadnju se koriste ožiljene reznice.
Rod očekujte u trećoj godini, a prinos po žbunu u punoj rodnosti može biti nekoliko kilograma. Plod se bere kada bobice dobiju crnu boju.
Nema potrebe za mineralnim đubrivom, već je biljku dovoljno đubriti stajnjakom. Pošto se koren rasprostire u površinskom sloju, josta će dobro reagovati na navodnjavanje. Naročito leti. Rezidbom valja izbacivati trogodišnje i starije grane.
Niske temperature josti ne smetaju. U literaturi piše da može da da izdrži i do -40 °C. Ali, u vreme sazrevanja, ako su visoke temperature, i ako su plodovi direktno izloženi suncu, već na stablu počinju da fermentišu. Ova voćna vrsta se neće buniti ako je posadite na manje osunčanim položajima.
U vrlo šturim podacima na internetu može se pronaći da je u Nemačkoj otkupna cena 5 €/kg. Za uvezene plodove je to smisleno. S druge strane ovaj podatak bi trebalo uzeti sa rezervom, ako je reč o proizvodnji u Nemačkoj, pošto se zna da se josta bere veoma sporo, ručno, i da se ta "matematika" ne uklapa u 16 €/satu koliko se u toj zemlji plaćaju sezonski poslovi.
U sve navedeno biste se uverili ako ovu plemenitu biljku zasaditi bar na okućnici. Josta to zaslužuje. Vaše zdravlje to zaslužuje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor