Pretraga tekstova
Za gajenje japanske jabuke potrebna su manja ulaganja rada i novca u odnosu na proizvodnju grožđa. Sa druge strane i otkupna cijena je veća. Upravo ovo su razlozi zbog kojih se Vasil Lazarov iz Makedonije odlučio na gajenje ove voćke.
Japanska jabuka ili kaki porijeklom je iz dalekog Japana, a od XII vijeka se gaji i u evropskim zemljama. Ova voćka je poznata po brojnim ljekovitim svojstvima, zbog čega je sve interesantnija kupcima. U Makedoniji je gaji Vasil Lazarov.
Na ukupnoj površini od 3 ha, koja je podijeljena na dvije parcele, Vasil Lazarov (55) iz Dževdželije gaji ovu čudesnu voćku. Ne bavi se drugom vrstom proizvodnje, već samo profesionalnom organskom proizvodnjom japanske jabuke i to sorti: kaki, džiro i vanilija (čokoladna).
"Morali smo nešto da promijenimo u proizvodnji. Do prije pet godina na ovim parcelama je bilo grožđe. Japanska jabuka dobro uspjeva u našem podneblju i manji su troškovi proizvodnje u odnosu na grožđe. Ne tretira se herbicidima, ali zato traži dosta vode i košenje trave. Ali to sve radimo mehanizovano i imamo sistem kap po kap", objašnjava Vasil.
Plodovi ove voćke dostižu težinu i do pola kilograma. Njeno mekano meso je puno vitamina C. Zbog flavonoida, a naročito kvercetina, ova voćka pozitivno utiče na liječenje i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i na slobodne radikale. Osim toga, u istočnoj medicini se koristi kao pomoć u liječenju bolesti jetre, želuca, crijeva, hemoroida, ali i kao laksativ.
Na jednoj parceli sa 1.000 stabala (1,5 ha) ova voćka se gaji u špalirskom sistemu uzgoja, koji je u šestoj godini starosti. Lazarov očekuje da će ove godine prinos biti oko 100 t. Drugi zasad, koji čini oko 500 stabala, nalazi se u petoj godini, gdje je razmak između stabala 4x4m.
"Cijena po kilogramu prošle godine bila je 0,30 eura. U toku je priprema proizvodnje soka od japanske jabuke, koji je nezamjenljiv u odnosu na ostale sokove. U ovom momentu to je brend za koji postoji veliko interesovanje", objašnjava Vasil.
Dodaje da se gajenjem japanske jabuke bavi zajedno sa bratom i da nije potrebno više ljudi, izuzev kada se sakupljaju plodovi. Tada je potrebno angažovati veću radnu snagu. On takođe objašnjava da organska proizvodnja u Makedoniji nije dovoljno razvijena. Proizvođači nisu dovoljno edukovani i tek je u posljednjih nekoliko godina u usponu.
Foto: Vasil Lazarov
Tagovi
Makedonija Japanska jabuka Kaki
Autorica
Više [+]
Master diplomirani agroekonomist. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Na sajmove stigao val kineskih samohodnih kosilica za rad na zahtjevnim terenima. Imaju nisko težište, daljinsko upravljanje, hibridni pogon (struja za kretanje, benzin ili dizel za kosilicu). Većih ili manjih razmaka, radnog zahvata, u izv... Više [+]
Na sajmove stigao val kineskih samohodnih kosilica za rad na zahtjevnim terenima. Imaju nisko težište, daljinsko upravljanje, hibridni pogon (struja za kretanje, benzin ili dizel za kosilicu). Većih ili manjih razmaka, radnog zahvata, u izvedbi s gusjenicama ili kotačima. Forte im je rad na nagibima, ono što nije zgodno niti za traktor, a preveliko za trimere. Od 2.300€ naviše #NovosadskiSajam
Damir Senjan
prije 3 tjedna
Ovo bi bilo zgodno za mene, sjediš i igraš se u polju. Ono ko Crnogorac samo da ne zasiš dok se zaigraš. Ovo bi bilo zgodno za mene, sjediš i igraš se u polju. Ono ko Crnogorac samo da ne zasiš dok se zaigraš.