Iako je često svrstavaju među bobičasto voće, jagoda je zapravo lažna bobica. Ono što jedemo je proširena cvjetna osnova, dok su pravi plodovi male sjemenke, oraščići, koje se nalaze na površini.
Ariel Chahi iz Izraela, 12. februara 2021. godine uzgojio je nevjerovatnu jagodu tešku čak 289 grama. Ovaj golemi plod, službeno priznat i upisan u Guinessovu knjigu rekorda kao najteža jagoda na svijetu, pripada sorti Ilan, a bio je dug 18 centimetara, širok 4 centimetra i opsega 34 centimetra.
Uzgojena je u porodičnom poduzeću "Jagode u polju", smještenom u mjestu Kadima-Zoran, i odmah je izazvala zanimanje javnosti i stručnjaka širom svijeta.
I dok je ova iznimna jagoda privremeno zasjenila sve druge, priča o ovoj popularnoj zeljastoj biljci traje već stoljećima.
Prvo treba razjasniti da ona nije ni voće i povrće nego višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Međutim zbog svog iznimnog okusa mnogi je rado konzumiraju misleći kako je to sezonsko voće.
Iako je često svrstavaju među bobičasto voće, jagoda je zapravo lažna bobica. Ono što jedemo je proširena cvjetna osnova, dok su pravi plodovi male sjemenke, oraščići, koje se nalaze na površini. Iznimno je bogata vitaminom C, antioksidansima i flavonoidima, ali i vrlo osjetljiva na skladištenje i transport.
Jagoda kakvu danas poznajemo, Fragaria × ananassa, nije izvorna vrsta, već hibrid koji je nastao sredinom 18. stoljeća u Francuskoj. Tada su križane dvije divlje vrste: Fragaria virginiana iz istočnog dijela Sjeverne Amerike, poznata po svom slatkom okusu, i Fragaria chiloensis iz Južne Amerike, koja se isticala veličinom, ali nešto slabijom aromom.
Rezultat tog križanja bio je izdržljiv, ukusan i komercijalno atraktivan plod, koji je utemeljio savremeni uzgoj.
Međutim, jagode su bile poznate i mnogo prije nastanka modernih hibrida. Stari Grci i Rimljani koristili su divlje šumske uglavnom u ljekovite svrhe, dok su u srednjem vijeku bile simbol čistoće i skromnosti, često prikazivane u religioznoj umjetnosti.
Komercijalni uzgoj započinje u 17. stoljeću u Evropi, ali tek pojavom hibrida u 18. stoljeću dolazi do pravog procvata. Od tada pa do danas, postala je jedno od najomiljenijih i najrasprostranjenijih plodova na svijetu.
Danas se uzgajaju na oko 400.000 do 430.000 hektara obradivih površina širom svijeta (prema FAO podacima iz posljednjih godina, uključujući 2023.). Najveći svjetski proizvođač je Kina, s više od tri miliona tona godišnje, što čini više od polovine ukupne svjetske proizvodnje.
Slijede Sjedinjene Američke Države, osobito Kalifornija, s oko 1,2 miliona tona, te Meksiko, koji je veliki izvoznik na američko tržište.
Paprene cijene! Zašto su trešnje i jagode skuplje nego ikad?
U Evropi, Španija, posebno regija Huelva, prednjači kao vodeći proizvođač i izvoznik, dok su Poljska i Njemačka posebno jake u preradi jagoda.
Jagode se također intenzivno uzgajaju u Egiptu, Turskoj i Maroku, kao i u Južnoj Americi, Australiji i na Novom Zelandu. U Aziji se uzgaja na površini od 160.000 do 180.000 hektara (najviše u Kini), u Evropi (najviše u Španiji, Poljskoj i Njemačkoj) na 90.000 do 100.000 ha, u Sjevernoj Americi (SAD i Meksiko) na 60.000-70.000 ha, Južnoj Americi (Čile, Argentina, Brazil), na 20.000-25.000 ha...
Prinosi variraju ovisno o tehnologiji uzgoja i klimatskim uvjetima. U Kaliforniji, zahvaljujući visoko intenzivnim metodama, postiže se i do 80 tona po hektaru. Evropski prosjek kreće se između 20 i 40 t/ha, dok tradicionalni otvoreni uzgoj daje 10 do 20 tona.
U novije vrijeme sve se više koristi zaštićeni uzgoj u plastenicima i staklenicima, te hidroponski i vertikalni sistemi, posebno u zemljama s velikom potrošnjom i ograničenim prostorom, poput Nizozemske i urbanih područja SAD-a.
Prema podacija Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u 2024. godini proizvedeno 2.168 tona jagoda. Većina proizvodnje odvija se na otvorenom, ali raste interes za plastenički i hidroponski uzgoj. Hrvatska ima na nivou EU zaštićenu Vrgoračku jagodu.
Hrvatska nije samodostatna te značajan dio ovog ploda dolazi iz uvoza, posebmno iz Španije i Italije.
U Federaciji Bosni i Hercegovini u 2023. godini uzgoj jagoda obavljao se na površini od 750 hektara, podaci su iz Zelenog izvještaja Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Proizvedeno je 6.380 tona. Iste godine, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jagoda je u Republici Srpskoj uzgajana na površini od 575 hektara.
Srbija je vodeći proizvođač jagoda u regiji, s više od 7.000 hektara pod uzgojem. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je prošle godine proizvedeno 28.886 tona. Srbija izvozi značajne količine, posebno smrznutih na tržišta EU i Rusije.
*Naslovna fotografija: Depositophotos/jinga80, Shutterstock/artistdesign.13
Tagovi
Autor