Pretraga tekstova
Uzgajane su da budu veće, mekše i slađe od prosječnih jagoda. Nekoliko je vrsta, ali je najposebnija White Jewel
Dok na naše tržište stižu prve domaće, crvene, sočne jagode, ovih dana možemo čitati i o japanskoj bijeloj koja se prodaje od 10 do 20 dolara (17.42 do 34,85 KM) po komadu ili u manjim pakiranjima za 40 dolara.
One su dio takozvanog luksuznog voća u Japanu, piše indie88. Bijele su iznutra i izvana. Uzgajane su da budu veće, mekše i slađe od prosječnih jagoda. Nekoliko je vrsta, ali je najposebnija White Jewel (Bijeli dragulj), poznata i kao Shiroi Houseki.
Njihov tvorac je Yasuhito Teshima koji je godinama križao ovo voće kako bi dobio željene, bijele.
Uzgajivači poput Teshime reduciraju sunčevu svjetlost pri rastu jagoda, a što smanjuje nivo antocijana, pigmenta koji voću i povrću daje boju.
Bez obzira na deset godina eksperimentiranja i istraživanja, samo oko 10 posto uroda zaista bude potpuno bijelo dok ostale imaju crvene ili ružičaste dijelove.
Oni koji su probali, kažu kako su zaista vrlo ukusne. Okus je navodno usporediv sa svježim ananasom, a nakon nekoliko sekundi je manje "tropski" te više podsjeća na bombone.
Osim što je puno uloženo u istraživanje njihovog uzgoja te što je prinos vrlo slab, proizvođači cijenu opravdavaju i visokim troškovima energije i potrebnog vremena.
Treba napomenuti da White Jewel nisu isto što i ananas-jagode (Pineberry) koje su vrlo sitnije te imaju ružičaste sjemenke.
Tagovi
Bijele jagode Luksuzno voće White Jewel Shiroi Houseki Antocijan Skupo voće Japan
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.