Pretraga tekstova
Žičara duga 1,3 kilometra s visinskom razlikom od gotovo 90 metara može prevesti 460 kontejnera od 300 kilograma na sat, brzinom od pet metara u sekundi
Berba jabuka u dolinama Non i Sole u Trentinu ući će u historiju zahvaljujući inovaciji koja obećava promijeniti budućnost voćarstva u Italiji i šire. Naime, svježe ubrane jabuke sada se mogu prevoziti žičarom, prvim svjetskim sistemom namijenjenom prijevozu voća, objavila je na svojoj službenoj stranici kompanija Melinda.
Projekt, koji je izgradilo konzorcij Melinda u saradnji s grupom Leitner i lokalnim obrtnicima, u potpunosti je proizveden u Italiji, a sufinansiran evropskim fondom Next Generation EU, koji je pokrio 40% ulaganja.
Žičara duga 1,3 kilometra s visinskom razlikom od gotovo 90 metara može prevesti 460 kontejnera od 300 kilograma na sat, brzinom od pet metara u sekundi. Tako će se jabuke brzo i sigurno transportirati do podzemnih skladišta u Dolomitima, gdje prirodno hladno okruženje omogućuje 30% manju potrošnju energije u poređenju s klasičnim skladištima.
Prednosti su višestruke: svake će se godine izbjeći više od 5.000 putovanja kamionima, čime se značajno smanjuju emisije CO₂ i poboljšava sigurnost na cestama. Konstrukcija se napaja obnovljivim izvorima energije, a sistem iskorištava i težinu jabuka pri spuštanju za dodatnu proizvodnju energije.
Slab rod, ali visoke cijene: Berba jabuka daje novu nadu voćarima
"Nova žičara Apple konzorcija Melinda primjer je kako sredstva iz evropskih fondova mogu osnažiti kompanije da vode energetsku tranziciju bez da ih se smatra neprijateljima okoliša", izjavio je ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida.
Predsjednik Melinde i APOT-a, Ernesto Seppi, istaknuo je da projekt nije samo tehnološki iskorak, već i potvrda dugogodišnje orijentacije konzorcija prema održivosti: "Od isključive upotrebe obnovljivih izvora energije do navodnjavanja kap po kap i prirodnog skladištenja u podzemnim komorama, ovaj projekt nastavlja naš put inovacija i brige za okoliš".
Uz logističke i ekološke koristi, nova infrastruktura povećava sigurnost radnika omogućujući im pristup rudniku kroz poseban, namjenski ulaz. Službeno otvaranje žičare očekuje se na jesen, uz prisutnost nacionalnih i lokalnih vlasti.
Za sada, Funivia delle Mele stoji kao simbol inovacije, održivosti i ponosa talijanskog voćarstva, primjer kako tradicija i tehnologija mogu zajedno oblikovati budućnost.
Tagovi
Berba jabuka Trentino Žičara Inovacija Prijevoz voća Italija
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi