Novica Stojanović se pred svoje penzionerske dane odlučio baviti voćarstvom, a ubrzo će početi i da se bavi stočarstvom i to u svom Bronzanom Majdanu, mjesnoj zajednici u opštini Banjaluka.
U Bronzanom Majdanu je prije rata živjelo oko 12.000 stanovnika, a danas, samo oko 2.000. Većina žitelja otišla je trbuhom za kruhom, najviše u Sloveniju i Njemačku, a oni koji su ostali oslonjeni su na Banjaluku i većina ih se bavi poljoprivredom. Ovo malo mjesto idealno je za stočarsku, ali i voćarsku proizvodnju.
Među onima koji se bave voćarstvom je i Novica Stojanović koji je na svojoj zemlji posadio 120 sadnica šljiva. Ova voćka najpopularnija je jer, da ne ispadne da kritikujemo, stanovnici vole da popiju dobru i kvalitetnu rakiju, a šljiva je među rakijama, broj jedan.
Novica posjeduje bager "skip" kojim zarađuje za život, a u slobodno vrijeme, pazi na šljive koje su stare sedam godina. U zasadu su sorte čačanskih selekcija, rodna i ljepotica, a ima i poneka savka. Osim šljiva, tu je još i desetak trešanja i lješnika. Posadio je i nešto turgulja, staru autohtonu sortu šljiva sa sitnim, ali ukusnim plodovima.
"Šljivovica. Samo me ta gospođa interesuje" - kako smo složno ispekli rakiju
"Trešnje, kad rode, milina su za jesti, a šljive su mi rađale nekoliko godina, najviše sam imao prošle godine, tonu roda. Ove godine nije bilo ništa zbog mrazeva početkom aprila, ali se nadam da će roditi naredne. Pripremiću ih, sad je obavljena rezidba, baciću NPK đubrivo, okrečiti i prskati bakrom, a pred kretanje vegetacije ponoviću tretman bakarnim sredstvom", kaže Novica.
Njegov zasad nalazi se na blagoj padini tako da od mraza, često, stradaju donji redovi voća, dok su trešnje na vrhu brdašca i uglavnom, izbjegnu mrazeve. Kad ima roda i napravi rakiju, Novica voli da je degustira zajedno s komšijama.
Na kraju pečenja bude jaka 48 stepeni što više priliči rakiji od krušaka, ali naš domaćin kaže da mu to ne smeta i što je najbolje, dobra je bila i autoru ovog teksta. Isto tako, Novica pravi rakiju od jabuka, onih starih, autohtonih. Iako je jaka 52,5 stepena, pitka je i prijatna za nepca.
Ubrzo će se ovaj vrijedni poljoprivrednik otisnuti i u stočarske vode jer je počela gradnja objekta za klanje svinja, u okviru kojeg će biti i hladnjača, kao i prostorije za prijem i klanje stoke.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autor