Pretraga tekstova
Najčešći dijelovi parcele koje naseljavaju stjenice su obodi voćnjaka, te ih tamo treba prvo tražiti
Braon mramorasta i zelena (povrtna) stjenica mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju voćnjacima, pa je važno pratiti stanje na terenu i pravovremeno reagirati kako bi se spriječile moguće štete na plodovima.
U slučaju pojave, ove štetočine mogu napasti zasade krušaka, dunja, šljiva, bresaka, višanja, jagoda...te izazvati značajne ekonomske gubitke.
"Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka, a najveće štete nastaju na plodovima. Oštećenja ploda nastaju probadanjem pokožice usnim aparatom stjenica", navode iz PIS-a.
Kao posljedica nastaju tamne ubodne tačke, različite deformacije, "gnjecave" površine, plodovi su podložni truljenju i gube tržišnu vrijednost. Sada je period dopunske ishrane odraslih jedinki kada mogu nanijeti velike štete na mladim plodovima.
"Što su plodovi manji, štete su veće."
Preporuka je da se proizvodni zasadi voća redovno obilaze na prisustvo ovih štetočina. Ovo je značajan momenat za suzbijanje ovih invazivnih vrsta kako bi se spriječila ishrana i polaganje jaja i njihovo dalje razmnožavanje.
Stjenice ne podnose začine, otjerajte ih mentom, cimetom i bijelim lukom
Preparat na bazi aktivne materije deltametrin efikasan je za suzbijanje navedenih stJenica.
"Dobru efikasnost u suzbijanju ovih štetočina pokazali su i preparati aktivnih materija spinetoram i lambda-cihalotrin", precizira PIS.
U zasadima voća se uočava i intenzivno prisustvo biljnih ušiju kao i štetnih smotavaca i aktuelna je zaštita od ovih štetočina. Prilikom izbora insekticida, u zasadima u kojima se registruje prisustvo invazivnih stjenica, prednost treba dati onima na bazi gore navedenih aktivnih materija.
"Najčešći dijelovi parcele koje naseljavaju stjenice su obodi voćnjaka, te ih tamo treba prvo tražiti i primijeniti insekticide na ivičnim dijelovima samih voćnjaka da se spriječi njihovo dalje širenje u unutrašnjost zasada. Zbog sposobnosti odraslih jedinki da lete, veoma brzo se šire i predstavljaju opasnost za sve dijelove zasada", upozoravaju iz PIS-a i dodaju da prilikom sprovođenja mjera zaštite treba strogo voditi računa o karenci primijenjenih preparata.
"U jagodnjacima se mjere zaštite ne preporučuju jer je berba na otvorenom otpočela", zaključuju.
Tagovi
PIS Štete Deltametrin Odrasle jedinke Larve Mjere zaštite Stjenice
Autorica
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 dana
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 dana
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi