Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praktična iskustva
  • 13.07.2025. 09:00

In vitro ukorjenjivanje reznica smokve u kućnim uslovima

Ukorjenjivanje reznica smokve u vodi može biti i jednostavno. Nakon provedenog eksperimenta u uslovima sobne temperature i prirodnog osvjetljenja, dijelimo iskustvo - kako da i vi to uradite sami.

In vitro ukorjenjivanje reznica smokve u kućnim uslovima
Foto: Elvir Husić
66
25
0

Smokva, Ficus carica L., je listopadna voćna vrsta iz porodice Moraceae, poznata po svojoj sposobnosti vegetativnog razmnožavanja. Iako se tradicionalno razmnožava reznicama u supstratu, metoda ukorjenjivanja u vodi nudi praktičnu alternativu za kućne uslove i istraživačke potrebe.

Ova tehnika omogućava direktno posmatranje morfogeneze korijena i pruža visok stepen uspješnosti bez potrebe za hormonskom stimulacijom. Metoda se posebno pokazala uspješna kod ukorjenjivanja reznica koje dugo putuju prilikom slanja, gdje ako nisu propisno upakovane dolazi do dehidracije.

Biljke razvijaju različite vrste korijena u zavisnosti od medija u kojem se nalaze, jer voda, zemlja i inertni supstrati stimulišu razvoj različitih korijenskih tkiva. Prilikom premještanja biljke iz jednog medija u drugi dolazi do potrebe za adaptacijom, što značajno troši energiju i utiče na uspjeh ukorjenjivanja.

reznice smokve
Eksperimentalni materijal činile su reznice smokve uzete sa zdravih biljaka starih 1 do 2 godine

Iako ono u vodi omogućava vizuelno praćenje procesa, stresno je za reznicu prilikom prelaska u zemlju. Supstratni mediji uz dodatak hormona pokazuju veći postotak uspjeha i dugoročnu održivost.

Prednosti ukorjenjivanja u vodi

Ukorjenjivanje smokve u vodi ima nekoliko prednosti u odnosu na direktno u supstratu:

  • Vizuelna kontrola - lahko možete pratiti razvoj korijena.
  • Manji rizik od truljenja ako se voda redovno mijenja.
  • Jednostavna priprema i minimalna oprema - sve što vam treba jeste čaša i malo vode.

Postoje četiri glavne vrste reznica koje se koriste u razmnožavanju biljaka:

Zeljaste reznice: Prave se od mladih biljaka koje još nisu drvenaste i obično se brzo ukorjenjuju.

Mehko drvo: Reznice se pripremaju od mladih grana koje su još uvijek mekane, obično uzimaju od maja do jula.

Polutvrdo drvo: Ove reznice se uzimaju sredinom ljeta i tokom jeseni, kada drvo postane čvršće, ali nije potpuno zrelo.

Tvrdo drvo: Uzimaju se iz potpuno zrelih i uspavanih grana tokom jeseni ili zime. Tvrdo drvo zahtijeva duže vrijeme za ukorjenjivanje i koristi se za drvenaste biljke poput smokve i grožđa.

Eksperimentalni materijal činile su reznice smokve uzete sa zdravih biljaka starih 1 do 2 godine, dužine oko 15 - 20 cm, sa jasno izraženim čvorovima i debljine prsta. Podrazumijeva se da su zdrave bez znakova bolesti ili oštećenja.

Najbolje su poluzrele grane (ni potpuno zelene ni previše odrvenjele), a na donjih par centimetara se blago ukloni kora, što podstiče razvoj korijena.

reznica smokve
Sipajte vodu do visine da pokrije donji čvor

Koristite čistu, prozirnu staklenu posudu (teglu, čašu ili flašu). Reznice postavite u sterilne staklene posude, sipajte vodu do visine da pokrije donji čvor. Idealna voda je odstajala iz česme, kišnica, ili destilovana, nikada ne koristiti hlorisanu vodu.

Posude, u ličnom eksperimentu, su bile smještene na prozorskoj dasci i radijatoru pri temperaturi od 22 - 23 °C i difuznom dnevnom svjetlu. Voda je mijenjana svakih 7 dana radi prevencije mikrobiološke kontaminacije.

Priprema za ukorjenjivanje

Prije nego što započnemo proces ukorjenjivanja reznica smokve, važno je da izvršimo pripreme kako bismo osigurali uspješan razvoj korijena i zdrav rast biljke.

Za početak, reznice treba odabrati iz zdravih, lignificiranih izdanaka smokve. Donji dio treba odrezati na približno 1 - 2 cm ispod čvora, odnosno mjesta gdje izrastaju listovi ili plodovi smokve. Čvor je važan jer sadrži čvrsto jezgro koje djeluje kao čep i štiti od truljenja. Rezanje blizu čvora smanjuje mogućnost stvaranja truleži na donjem dijelu reznice.

Ako reznice nisu prethodno očišćene, preporučuje se njihovo dezinfikovanje kako bismo smanjili rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija. To možemo postići njihovim potapanjem u 3% rastvor peroksida na oko 5 minuta. Nakon toga, treba ih isprati i ostaviti da se osuše na suhom, čistom mjestu.

Gornji dio reznice (ne donji) može se premazati kalemarskim voskom. Ovaj vosak pomaže u očuvanju vlage u reznici, čime se smanjuje mogućnost isušivanja tokom procesa ukorjenjivanja.

Upotreba hormona je opcionalno, ali često preporučeno, jer pomaže u brzom razvoju korijena. Hormoni za ukorjenjivanje, poput indolbuterne kiseline (IBA), mogu značajno povećati uspješnost procesa. Prilikom korištenja obavezno se pridržavati uputa na pakovanju, jer prejaka koncentracija može izazvati truljenje ili isušivanje reznica.

Previše hormona može uzrokovati da korijen raste, ali bez otvaranja pupoljaka, što znači da biljka neće rasti kako treba.

Reznicama je potrebno vlažno okruženje. Vlažnost se može održavati i korištenjem parafilma (materijal za kalemljenje), koji propušta zrak, ali ne i vlagu. Parafilm može pomoći u održavanju vlažnosti na vrhu reznice dok se korijenje formira.

Proces ukorjenjivanja

Za uspješan proces ukorjenjivanja, reznice zahtijevaju visoku vlažnost i odgovarajuće temperature.

Mogu se rehidrirati stavljanjem u vlažnu, zatvorenu posudu, poput zip vrećice. Ovaj korak pomaže da upiju vodu i bolje se pripreme za ukorjenjivanje. Alternativno, možete je staviti u mokru krpu na 2 - 3 dana. Praksa pokazuje da hidratizirane reznice brže formiraju korijenje.

Tokom samog procesa, temperatura treba biti između 20 i 23°C, a vlažnost visoka. Svjetlost nije potrebna u ovoj fazi jer može izazvati prerano razvijanje listova, što ometa rast korijena.

reznica smokve
Zdrava reznica počinje formirati kalus oko donjeg dijela reznice

Zdrava reznica počinje formirati kalus oko donjeg dijela reznice prije nego što počnu rasti korijeni. Kalus je ključan jer pomaže u formiranju korijena.

Za optimalne rezultate, podloga za ukorjenjivanje treba biti vlažna, ali ne previše mokra. Test možete napraviti tako što stisnete šaku – ako voda kaplje iz smjese, podloga je previše vlažna. Idealna podloga zadržava vlagu, ali omogućava dobru drenažu. Da bi se spriječio rast plijesni, koristite mješavinu s niskim pH (oko 5-6).

Korijenje obično raste iz donjeg dijela reznice ili iz mjesta gdje je reznica oštećena (kalus). Najviše raste u blizini čvorova na reznici. U zdravim reznicama, lišće počinje rasti nakon formiranja korijena. Iako je poželjno da on raste prije, pojava lišća ne znači nužno neuspjeh. U tom slučaju, treba osigurati svjetlost.

Trulež je najveća prijetnja tokom ovog perioda. Zalijevanje treba biti vrlo umjereno. Oko reznice ne bi smjela biti stalna voda, jer to može izazvati truljenje. Jednom kada reznica formira 3 - 4 lista, može se zaliti kao i svaka druga biljka, a to treba biti temeljito, ali samo kad se podloga osuši.

Kroz fotografije u galeriji pratimo sve faze ukorjenjivanja u vodi - pogledajte ispod teksta.

Kaljenje je proces pripreme biljke za preseljenje u vanjski prostor. To se postiže postupnim smanjenjem vlažnosti, temperature i vode. Ovaj postupak pomaže biljkama da prežive vanjske uvjete.

Počnite kaljenje najmanje dvije sedmice prije sadnje na otvorenom. U početku ih stavite na zaštićeno mjesto i postepeno povećavajte izloženost vanjskim uvjetima. Nemojte izložiti mlade biljke hladnim vjetrovima ili temperaturama ispod 8°C dok se ne očvrsnu.

Ukorjenjivanje može potrajati od 2 do 6 sedmica. Prvi znaci korijenja biće tanke bijele niti koje izlaze iz čvora. Kada korijenje naraste 5 - 10 cm, biljka je spremna za sadnju u zemlju.

Proces ukorjenjivanja reznica smokve, kao i drugih biljaka, zahtijeva strpljenje i pažljivo upravljanje uvjetima rasta. Osiguravanjem visoke vlažnosti, odgovarajuće temperature i pažljivog zalijevanja, možete povećati uspjeh ukorjenjivanja i dobiti zdravu, novu biljku.

Presađivanje u zemlju

Kada su korijeni dovoljno razvijeni i razgranati, biljka je spremna za sadnju u saksiju. Izaberite onu s drenažnim otvorima i stavite sloj šljunka na dno.

presađivanje reznica smokve
Pažljivo postavite reznicu i zatrpajte je zemljom do nivoa gdje su se nalazili listovi

Napunite je rahlim supstratom – idealna mješavina je humus + pijesak + perlit ili kokosova vlakna.

Pažljivo postavite reznicu i zatrpajte je zemljom do nivoa gdje su se nalazili listovi. Zalijte umjereno i stavite na svijetlo mjesto, ali bez direktnog sunca.

Kako ukorijeniti smokvu u zip vrećici?

Dalja njega mladice podrazumijeva da držite supstrat blago vlažnim dok se biljka ne prilagodi. Nakon 2 -3 sedmice možete početi iznositi biljku na otvoreno (ako je to cilj), postepeno je privikavajući na sunce i vjetar. Nakon nekoliko mjeseci, spremna je za stalnu sadnju u vrt.

Savjeti za uspjeh

Ako reznica potamni, postane mekana ili stvara neugodni miris - bacite je i pokušajte s novom. Možete istovremeno probati i metodu u vodi i metodu direktne sadnje u supstrat - uporedite rezultate. Neke sorte smokve se ukorjenjuju brže od drugih, zato budite strpljivi.

Prvi znaci uspješnog ukorjenjivanja su:

  • Otpornost reznice pri blagom povlačenju (ukorijenjenost).
  • Novi izdanci i listovi.
  • Vizuelni pregled korijenja (kod ukorjenjivanja u vodi ili providnim posudama).

Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ficus carica Smokva Vegetativno razmnožavanje Razvoj korijena In vitro ukorjenjivanje Reznica smokve


Autor

Elvir Husić

Više [+]

Hobista u uzgoju grožđa, smokve i ostalih voćnih vrsta. Spreman je dijeliti stečeno znanje, te prenijeti lična iskustva sa čitateljima.