Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj flavonoida
  • 02.12.2024. 07:30

Flavonoidi su značajni za naše zdravlje, ali igraju važnu ulogu i za biljke

Za biljke su važni u zaštiti od stresa, ali i u odbrani od štetočina.

Flavonoidi su značajni za naše zdravlje, ali igraju važnu ulogu i za biljke
Foto: Shutterstock/JP Chret
  • 89
  • 14
  • 1

Flavonoidi su grupa fitohemikalija koji se prirodno javljaju u biljkama. Važni su za ljudsku ishranu, jer se povezuju sa različitim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od različitih bolesti, poput srčanih oboljenja i upala. Voće koje sadrži raznolik spektar flavonoida može biti korisno za održavanje zdravlja, navodi savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Teodor Prvulović.

Ipak, koliko su važni za ljudski organizam, toliko su važni i za biljke koje ih sadrže.

"Igraju važnu ulogu u biljkama kao antioksidansi, zaštita od stresa, oprašivanje, boje cvjetova i plodova i u odbrani od štetočina. U voćkama, flavonoidi su prisutni u različitim koncentracijama i varijacijama zavisno od vrste", napominje ovaj stručnjak iz  PSSS Negotin.

Koji se nalaze u voću?

On daje nekoliko primjera flavonoida koji se često nalaze u voćkama, kao i za šta su značajni:

  • Kvarcetin je jedan od najpoznatijih flavonoida i nalazi se u raznim voćkama kao što su jabuke, trešnje, jagode i grožđe. Ima snažno antioksidativno djelovanje i može doprinijeti zaštiti tijela od oksidativnog stresa.
  • Kaempferol je još jedan flavonoid koji se može naći u voćkama kao što su jabuke, jagode, grožđe i trešnje. Također ima antioksidativno djelovanje.
  • Katehini su flavonoidi koji se često nalaze u voćkama poput jabuka, grožđa i trešanja, ali su najpoznatiji po svom prisustvu u čajevima, posebno u zelenom čaju. Poznati su po svojim blagotvornim efektima na zdravlje srca i cirkulaciju.
  • Antocijani su odgovorni za crvenu, plavu ili ljubičastu boju mnogih voćaka, uključujući borovnice, maline i crne ribizle. Povezuju se sa antioksidativnim svojstvima i pozitivnim efektima na zdravlje krvnih sudova.

Tagovi

Flavonoidi Fitohemikalije Zaštita od stresa Odbrana od štetočina Boja cvjetova Oprašivanje


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".