Pretraga tekstova
Berba polako počinje, a u voćnjacima i vinogradima tek po koji radnik. Vlasnici kažu - uradiće sve samo da nađu dobre radnike. Ističu da su poboljšali uslove rada i plate.
Voće je u Hercegovini ove godine dobro rodilo, ali ga nema ko obrati. Berba polako počinje, a u voćnjacima i vinogradima tek po koji radnik. Berači koji su redovni svake godine i ove su tu. Kažu da im nije teško brati i da radnika, itekako, fali.
"Fali radne snage, zaista ne znam zašto ova mladost ne radi. Mogu zaraditi isto kao i mi, ko radi zaradiće sigurno", kaže radnik Zdravko Porobić za ATV.
"Kome nije potrebno, taj izbjegne, kome jeste dođe radi, promuči se. Ima radnika iz Bosne, Srbije, Bileća područje Hercegovine. Nije baš neka navala, ali dobro sve u svemu", kaže Nada Ljubibratić, radnik.
Vlasnici kažu - uradiće sve samo da nađu dobre radnike. Ističu da su poboljšali uslove rada i plate. Mnogi koji su, do ove godine brali hercegovačko grožđe, sada rade na Jadranu pa je problem nedostatka radnika u Hercegovini sve izraženiji.
"Sada nam radne snage treba, teže je svake godine, ljudi odlaze u Dubrovnik, dosta je radnosposobnih otišlo raznih zanimanja. Tako da smo oskudni sa radnom snagom", kaže Ranko Petijević, vinogradar.
"Korigovali smo cijene, malo su veće cijene normi. Takođe ne radi se više izvlačenje ručno, nego se izvlačenje iz redova radi pomoću traktora", kaže Branko Anđelić, Agrofin Trebinje.
Proizvođači se hvataju za glavu kada vide da voće sazrijeva, a da ga nema ko brati. U Popovom polju kažu da fali na stotine radnika.
"Mi gazdujemo sa nekih 350 hektara otprilike tako neki optimalan broj je kada se sve odvija nesmetano je jedno 350 ljudi. Jedan čovjek po hektaru za sve operacije da se sve odvija nesmetano i u predviđenom vrenskom periodu. Činjenica je da sada ne možemo obezbjediti taj broj ljudi i sa postojećom količinom ljudi pokušavamo da se izborimo sa kratkim vremenom a velikim brojem poslova", kaže Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje AD Popovo Polje.
Po sreći ili nesreći, grane se savijaju od roda. Jabuke obaraju rekorde. Voćari se nadaju da će sve stići na vrijeme.
Voćari kažu da ova godina nije bila nimalo laka, ipak jabuke su dobro rodile. A ako se berba uspješno završi, jabuke iz Popovog polja idu na tržište zemalja Evrope, ali i na rusko tržište.
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano