Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 23.11.2020. 10:30

Deveta preporuka: Za berbu su spremne Krvavica i Lastovka

Većina sorata masline postigla je optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje, navodi se u devetoj preporuci.

Foto: Katja Šimac
  • 329
  • 86
  • 0

Objavljena je i deveta preporuka tehnološke zrelosti maslina. 

Podsjećamo, i ove godine provodi se praćenje zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u područjima RH, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle.

Praćenje roka berbe počelo je 7. rujna i nastavilo se svakih sedam dana, do zaključno danas, 23. studenoga.

Većina sorata postigla tehnološku zrelost 

Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje i bliži se svome kraju. Većina sorata postiglo je optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

U priloženoj Tablici 9. (dokument ispod teksta) maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline, kojim će odlučiti kada je optimalan rok za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da ga maslina stvara u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati.

Ponavljanjem vrijednosti ulja u suhoj tvari uzastopnog mjerenja i stabilizacija mase, znak je optimalnog roka berbe i tehnološke zrelosti ploda za preradu u ulje.

Akumulirana najveća količina ulja u suhoj tvari 

Optimalnu tehnološku zrelost posljednjih sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte u cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske.

Prema prošlogodišnjim rezultatima mjerenja i usporedbom sorta Krvavica na promatranom području Šibensko-kninske županije spremna je za branje. Također, na području Srednje i Juže Dalmacije sorta Lastovka spremna je za branje.

Te su sorte akumulirale najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroklimatskim uvjetima.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba maslina Preporuka Tehnološka zrelost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo