Pretraga tekstova
U Valenciji su se taman pripremili za berbu 30% preostalog kakija, no iznenadio ih je mraz koji nije uobičajen za decembar.
Ova godina, čini se, nikako nije dobra za voćare. Mraz je proljetos uništio puno voćaka, a ne odustaje čak ni zimi.
Prošli tjedan proizvođači i izvoznici kakija (japanske jabuke) u španjolskoj Valenciji pripremili su se za berbu. Plod je bio dobar, spreman za ubiranje. No, nekoliko noći mraza drastično je promijenilo sezonu kakija.
"Od preostalih 30% plodova koji su trebali biti ubrani, 90% je propalo. To je katastrofa!", kaže Ernesto Machancoses, tehnički voditelj poduzeća Frutas Inma te dodaje da se ovakav mraz inače događa u januaru i februaru, ali ne i decembru, navodi freshplaza.
"U potpunosti smo bespomoćni. Ništa se ne može učiniti s ovim plodovima. Na njemu su crne točke i polod je mekan kao spužva. Dakle, ne može ga se preraditi ni u sok", pojašnjava Machanocoses koji procjenjuje da je tek 70% poljoprivrednika osigurano te neće ostvariti nikakvu zaradu.
Na tom je području puno gospodarstava izravno ili neizravno povezano s proizvodnjom kakija. Osim toga, ovo je vrlo nezgodna situacija i za berače i radnike u pakiranju.
"Očekujem da možemo ostvariti tek 25% dogovorenih poslova. Obavijestili smo klijente o svemu. Porast cijene je neizbježan. Svatko će sada željeti prodati svoje proizvode što je prije moguće."
Inače, u Španjolskoj je pod kakijem 25.000 hektara, a samo u Valenciji 23.000 ha. Do sada su, ove godine, imali berbu od 300.000 tona kakija. U naredne tri godine je u planu proizvodnja od 500.000 tona.
Poduzeće Frutas Inma svoje proizvode izvozi u Kanadu, Brazil, Urugvaj, UAE, Jordan, Katar pa čak i u Hong Kong, Singapur i Maleziju, a u Europi u Francusku i Njemačku.
Foto: Pixabay/maseok
Tagovi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.