Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 29.05.2021. 15:00

Buža - bujna, ali osjetljiva istarska sorta

Nazivaju je još i Buga, Buža vodnjanka, Burgaca, Morgaca, Domaća, Gura.

Foto: Bigstock/ siculodoc
  • 755
  • 21
  • 0

Buža je najrasprostranjenija istarska sorta, a nazivaju je još i Buga, Buža vodnjanka, Burgaca, Morgaca, Domaća, Gura.

Ima veliki broj biotipova, a najviše se uzgaja u maslinicima jugozapadnog dijela Istre oko Peroja i Fažane, kao i u Slovenskom primorju. U tijeku su znanstvena istraživanja kojima se nastoji dokazati da ima više vrsta i podvrsta, križanaca i kultivara, koje su jako slične, ali ipak i genetski i morfološki različite, piše Maslinar.

Bujno stablo, guste krošnje

Stablo je jako bujnog rasta, rustikalnog izgleda, krošnja je gusta, često raste u visinu s jako razvijenim i čvrstim granama. Izbojci su uspravnog rasta, pomalo povijeni. Spada među sorte koje su najosjetljivije na paunovo oko, a jako je osjetljiva i na maslinovu muhu te maslinovog moljca. U regiji uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom, podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice.

Povoljni položaji za sadnju su zaštićeni i topli s dubokom zemljom, ali je i u takvim okolnostima sklona alternativnoj rodnosti. List je srednje veličine, uzak i kratak, eliptičan, kopljast, na vrhu oštar, maslinaste boje s dugom peteljkom, dug je oko 6 cm, a širok oko 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja, dok resu razvija od ožujka do početka svibnja te je osjetljiva na nepovoljne vremenske prilike (magla, rosa i jak vjetar).

Dobri su joj oprašivači leccino i pendolino, dok ona uspješno oprašuje sorte kao što su moražola, karbonaca i rošinjolu. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 175 dana.

Plod je srednje veličine, jajolik, blago asimetričan, u fazi zriobe ljubičasto-zelene boje, a u potpunoj fazi zrelosti tamne boje. Dug je oko 2,1 cm, širok oko 1,6 cm, težine oko 3 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba početkom listopada) oko 13 posto.

Uljna sorta

Plodovi se beru kada se počnu mijenjati iz zelene u žutu boju. Sorta je namijenjena za proizvodnju ulja, koje je pri optimalnom vremenu berbe odlične kvalitete sa srednje izraženim voćnim svojstvima u kojima prevladava badem, rajčica, radič i banana.

Ulje je ugodne i blago izražene gorčine i umjerene pikantnosti, a u kasnijoj fazi berbe ulje je slatkasto, izrazito voćnog okusa, sa slabo izraženom aromom, ali s vrlo dobro izraženom punoćom okusa.

Preporučuje se za marinade od ribe, pirjanje gljiva i mesa divljači te kao podloga za spremanje morske ribe iz "škrape" i "fanga", a dobro se sljubljuje i s kozjim sirevima.


Tagovi

Buža Maslinar Istarska sorta Ulje


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]