Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori na jagodama
  • 10.07.2017. 16:30

Biostimulatorima do proizvodnje jagoda i na +35

Biostimulatorima protiv problematičnog usvajanja hraniva kod jagoda uslijed visokih ljetnih temperatura.

Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov
  • 2.465
  • 157
  • 0

Osvrnemo li se na sve zastupljeniju komercijalnu proizvodnju jagoda na otvorenom koja podrazumijeva upotrebu malč folija (čija je svrha toplinska regulacija, kao i eliminacija korova), dolazimo do intenziteta iznošenja hraniva kod stalno rađajućih sorti.

S obzirom na to, dinamika usvajanja hraniva postaje problematična kod stresa uslijed visokih ljetnih temperatura ili eventualne zaslanjenosti tla kao posljedice nastale neophodno povećanom gnojidbom, a upravo zbog toga, dolazimo do opravdanosti upotrebe biostimulatora koji poboljšavaju usvajanje hraniva i njihovo iskorištenje. Njihova se prednost, kao i moguća primjena u organskoj i održivoj biljnoj proizvodnji, ogleda u smislu izbjegavanja prekomjerne gnojidbe.

Biostimulatori kao način stimuliranja rasta i razvoja jagoda

Isti se, pak, sastoje od prirodnih fiziološki aktivnih tvari ekstrahiranih iz biljaka, dok sinergijskim djelovanjem aktivno pomažu kod razvoja korijena presadnice te povećavaju otpornost korijena u slučaju tretiranog tla s pesticidima ili na zaslanjenom tlu. Nastavno na to, mnogi se proizvođači odlučuju na sintetske stimulanse za rast i prinos koji stimuliraju proizvodnju fosfolipida u stanicama i utječu na brzinu i povećanje metabolizma rasta tkiva, kao i poboljšanja hormonske regulacije.

Isto tako, mnogi uzgajivači jagoda preferiraju i tekuća organska i mineralna gnojiva na osnovi aminokiselina, a koji su prirodni i organski biostimulansi s funkcijom ishrane bilja. Karakteristika istih, ogleda se u pospješivanju dozrijevanja i povećanju kvalitete i promjera plodova jagoda.

Ključ ranijeg sazrijevanja jagoda te smanjivanja opadanja plodova

Također, biostimulatori jačaju imunitet biljke i poboljšavaju hormonalnu ravnotežu, potiču ranije sazrijevanje jagoda, daju ujednačenu veličinu i zrenje plodova te smanjuju opadanje plodova poslije cvjetanja, značajno povećavaju prinose, smanjuju štetnost običnih mineralnih gnojiva i povećavaju otpornost na stresne uvjete sredine.

Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov


Tagovi

Biostimulatori Jagode Rast jagoda Razvoj jagoda Krupnoća plodova jagoda


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]