Pretraga tekstova
Potrebno je napraviti odgovarajući odnos između korisnih i štetnih organizama, kako bi prvi biološki kontrolirali druge.
Organska proizvodnja podrazumijeva uspostavljanje posebnog agroekosistema. To važi i za voćarsku proizvodnju. Potrebno je napraviti odgovarajući odnos između korisnih i štetnih organizama, kako bi prvi biološki kontrolirali druge. To se postiže pravljenjem posebnog okruženja u voćnjaku.
"Cilj uspostavljanja odgovarajuće ravnoteže između ovih organizama je smanjenje upotrebe pesticida u zaštiti bilja. Zbog toga je neophodno unaprijediti bioraznolikost u voćnjaku i stvoriti takve ekološke uvjete koji će pogodovati naseljavanju korisnih organizama", objašnjava stručnjak Mimica Kostić-Đorđević iz PSSS.
Dodaje da se u organskoj proizvodnji voća preporučuju sljedeće mjere unaprjeđenja bioraznolikosti:
Kostić-Đorđević dodaje da je održavanju prirodne ravnoteže u voćnjaku ipak nemoguće u potpunosti ostvariti. Zbog toga je, u cilju zaštite voća od bolesti i štetočina, neophodna djelimična upotreba kemijskih metoda.
Tagovi
Organska proizvodnja Biološke metode Voće Korisni organizmi Mimica Kostić-Đorđević
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!