Šljiva kao voćna vrsta uspješno se uzgaja na našem području Republike Srpske i dobri prinosi se mogu postići bez velikih ulaganja, što je svakako prisutno u odabiru drugih voćnih vrsta koje prirodno ne pripadaju našem terenu, istaknuo je Aleksandar Misita iz PSSRS
"Iako smo svi upoznati sa šljivom, neprocjenjivim voćem, posljednjih godina je nepotrebno zanemarujemo zbog stalnog propagandnog trenda koji doprinosi povećanoj konzumaciji raznih voćnih vrsta koje nisu ni autohtone za naše područje, niti ih kao takve možemo uzgajati", itaknuo je savjetodavac Aleksandar Misita iz PSSRS.
On dodaje da, u tom nametnutom trendu, iz raznih modela modernih informacija "pršte" reklame o nekim drugim voćnim vrstama, njihovim pripremama i blagotvornim učincima na opće ljudsko zdravlje te neizostavnim u pripremi obroka za razne dijete. Osim što je ovo voće teže pronaći na tržnicama, a metode i uvjeti uzgoja potpuno su nepoznati široj populaciji, upozorava kako za njega plaćamo i znatno veću cijenu.
Zbog toga pridaje važnost šljivi, poznatoj voćnoj vrsti prilagođenoj našim uvjetima. Istina je da se naši voćari već nekoliko godina bore s proljetnim mrazevima u fazi cvatnje, ali to ne umanjuje njezin značaj. Kaže kako šljiva ima niz dobrih osobina kojima moramo dati važnost jer je jedna od naših najvažnijih voćnih vrsta.
"Moramo spomenuti da postoji nekoliko sorti s različitim bojama, veličinama i okusima. Na našem području Republike Srpske plava šljiva je široko rasprostranjena i općeprihvaćena, a najrasprostranjeniji predstavnik je stara domaća sorta pod nazivom Savka ili kako je u Srbiji zovu Požegača", napominje.
Organizatori najavili 52. Sajam šljive: Šta nas sve očekuje u Gradačcu?
Bogate su vitaminom C koji ima snažno antioksidativno djelovanje te štiti zdravlje i jača ljudski imunitet. Kraljice su dobre probave, a 100 g svježih šljiva sadrži čak 10 mg kalija koji igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Redovita konzumacija šljiva također regulira rad cijelog kardiovaskularnog sustava. Budući da sadrži vitamin C, jača imunitet. Šljive također sadrže beta-karoten i vitamin E koji kožu čine elastičnom, a fenolni spojevi i flavonoidi doprinose čvrstoći kostiju u ljudskom tijelu.
"Šljiva kao voćna vrsta uspješno se uzgaja na našem području Republike Srpske i dobri prinosi se mogu postići bez velikih ulaganja, što je svakako prisutno u odabiru drugih voćnih vrsta koje prirodno ne pripadaju našem terenu", poručuje Misita savjetujući građanima da ne podliježu pritiscima inozemnog marketinga koji plasiraju njihovo voće koje je sumnjivog tehnološkog procesa proizvodnje, jer za manje novca mogu dobiti naše voće nutritivno zdravije i organoleptički puno bolje od uvoznog.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica