Pretraga tekstova
Gljivica koja uzrokuje plamenjaču borovnica, slično septorioznoj pjegavosti, pojavljuje se tokom ljeta, naročito poslije berbe plodova i može da dovede do propadanja cijelog stabla.
Gljivica, Phompomsis vaccinii, dovodi do uvenuća i sušenja grana borovnica, odnosno, propadanja dijela, a zatim kompletnog žbuna jer se širi kišnim kapima i vjetrom. Na granama se javljaju rak rane koje pucaju i često se dešava da se simptomi pojave i tokom berbe, a plodovi pucaju i trule.
Dio ili cijelo stablo izgleda kao da je opečeno vatrom. Starije grane teže se zaraze, za razliku od mladih, potrebno je da se desi mehaničko oštećenje da bi se gljivica probila unutar biljke. Često se oštećenja događaju ako su grane polegle na ili blizu zemlje, pa se oštete prilikom košenja trave. Na listovima se pojavljuju crvenkaste pjege.
Takođe, vlažno i kišovito proljeće, a naročito suša, dovode do opuštanja voćara koji, često, nakon berbe ne pridaju dovoljno pažnje stabljikama, pa se dešava da se iznenade intenzitetom napada bolesti, ako su neko vrijeme bili odsutni iz zasada. I tokom zime potrebno je obratiti pažnju na rane koje mogu nastati uslijed snijega i olujnog vjetra.
Zaštita protiv ovog gljivičnog oboljenja nije komplikovana, ali je neophodna. Mogu da se koriste kontaktni i sistemični fungicidi, naročito na bazi difenokonazola, azoksistrobina, boskalida, ciprodinila i ostalih, ali, ključna je upotreba bakarnih sredstava i to tokom jeseni, i u proljeće, prije listanja i cvjetanja.
Ako je u toku berba, opet pomaže bakar i to tako što se odrežu zaražene grane, a bolest uvijek ide od vrha ka dole, pa se rezovi premažu bakarnim sredstvom. Naravno, zaražene grane moraju da se iznesu van zasada.
Pjegavost lista borovnice: Kako je razlikovati od nedostatka fosfora?
Nehemijske mjere borbe podrazumijevaju tretmane aminokiselinama i sredstvima koja sadrže alge i jod, kako bi se jačala otpornost biljaka na stresne uslove. Prskanja se rade od ranog proljeća, pa sve do opadanja listova. Ovo jesu nešto skuplji tretmani, ali, u praksi su pokazali zadovoljavajući efekat, naročito u kombinaciji sa sredstvima koja služe za ishranu biljaka.
Tagovi
Plamenjača borovnica Bakar Rak rane Crvenkaste pjege Suša Septoriozna pjegavost
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 2 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 2 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi