Prije pet desetljeća zadruge su se udružile i osnovale grupaciju koja je danas vodeći španski izvoznik voća i povrća.
"Anecoop" grupacija smještena je u okolini Valensije. Sa više od 100 manjih kompanija u svom sastavu koji godišnje proizvode 300.000 tona citrusa, 200.000 tona svježeg voća i 140.000 tona povrća, vodeći je španski izvoznik voća i povrća, jedan od vodećih svjetskih trgovaca citrusima i vodeći evropski izvoznik lubenica i japanskih kaki jabuka.
Grupa od 31 španske zadruge formirala je 1975. godine ovu grupaciju kako bi povećala svoju ponudu, dobila nova tržišta i poboljšala svoje kapacitete za prodaju. Danas pokriva pet odsto španskog tržišta voćem i povrćem.
U prošloj godini ostvarila je profit od milijardu evra. Svoje poslovnice imaju u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, a ukupno izvoze proizvode u 69 zemalja.
Nikolas Juste, direktor za proizvodnju, kaže da "Anecoop" prati savremene trendove, odnosno, nastojanja Evropske unije, a koja se odnose na smanjenje gubitaka nutrijenata iz zemljišta, smanjenje prodaje antimikroba za akvakulturu za 50% i povećanje površina pod organskom proizvodnjom za 25%, do 2030. godine.
"Takođe mnogo radimo na razvoju genetike, to jest novih sorti voća i povrća. Imamo mnogo sorti koje se trenutno prodaju na tržištu, na primjer narandže sa crvenim mesom naša su kreacija i smatramo da će se, u narednim godinama, još više prodavati takve sorte. Vjerujemo da će se to desiti u narednih pet do šest godina, i ne samo kada su u pitanju narandže. Dosta radimo i na novim varijetetima kivija, lubenica, pokrivamo 15% španskog izvoza sjemena lubenica i čak 45% izvoza kaki jabuka", ističe Juste.
Grupacija se prilagođava i klimatskim promjenama pa radi na stvaranju sorti koje će imati korijen više prilagođen sušnim periodima, a Španija je pogođena sve jačim sušama posljednjih godina. U plastenicima i staklenicima postavljena je oprema koja će maksimalno iskoristiti svaku kap dostupne vode.
"Imamo problem i sa nedostatkom radne snage, kao i veličinom posjeda naših kooperanata. Posljednjih godina, pošto pojedini stariji proizvođači odustaju od proizvodnje, ukrupnjavamo parcele i dajemo ih na korišćenje mlađim proizvođačima, kako bi zadržali postojeći nivo proizvodnje. Zbog manjka radnika počeli smo da koristimo i vještačku inteligenciju za sakupljanje opalog voća. Stvorili smo robot koji može da detektuje i pokupi opalo voće na parcelama", kaže Nikolas.
Zbog zahtjeva potrošača za zdravim plodovima u grupaciji sve više koriste i metode biološke borbe protiv predatora, zatim sadnju cvijeća i ukrasnog bilja koje privlači korisne insekte.
Uslijed sve toplijih ljeta u Španiji je posljednjih godina postalo moguće uzgajati mango ali, prema Nikolasovim riječima, pčele nisu navikle na cvijet manga pa je oplodnja slaba.
Tržište stalno traži nove proizvode pa su u Anecoopu počeli da suše japanske jabuke po tradicionalnoj japanskoj ručnoj metodi sušenja, Hoshigaki, pomoću koje su kaki jabuke dostupne potrošačima tokom cijele godine.
Fotoprilog
Tagovi
Autor