Pretraga tekstova
Porast izvoza od 29 posto u 2021., dolazi nakon prve godine pandemije
U 2021. godini izvoz pjenušaca iz zemalja Evropske unije iznosio je 636 miliona litara, što je značajno povećanje od 29 posto u usporedbi s 494 miliona litara izvezenih 2020., pokazuju podaci Eurostata. Ovaj porast dolazi nakon prve godine pandemije, koja je značajno oslabila rast trgovine vinom jer su mnogi barovi i restorani bili potpuno ili djelomično zatvoreni, što je dovelo do smanjenja od 6 posto u 2020. u usporedbi s 2019.
To je bilo prvi puta u deset godina da je pala prodaja ovoga proizvoda.
Usporedivši izvoz iz 2021. s onim u 2019., kada je zabilježeno 528 miliona litara, riječ je o povećanju od 21 posto (+ 108 mil. l). Između 2017. i 2021. izvoz se povećavao po prosječnoj godišnjoj stopi od 7 posto.
Tri najznačajnije grupe u izvozu pjenušavih vina bile su talijanski prosecco (43%, 273 mil. l), francuski šampanjac (15%, 94 mil. l) i španjolska cava (10%, 65 mil. l).
Dvije najveće izvozne destinacije su Sjedinjene Države (31% ukupnog izvoza pjenušavog vina izvan EU-a, 198 mil. l) i Ujedinjeno Kraljevstvo (28%, 177 mil. l).
U međuvremenu su zemlje članice EU-a uvezle 5,8 miliona litara pjenušavog vina, što je odgovaralo samo 1 posto izvezene količine.
Tagovi
Pjenušac Izvoz pjenušaca Uvoz pjenušaca Prosecco Šampanjac Cava
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.