Na jednoj od najviših pozicija za uzgoj vinove loze na svijetu, u tomislavgradskom vinogradu "Knebu", na 965 metara nadmorske visine, završena je ovogodišnja berba grožđa.
Duvanjski vinogradari imaju jedno od najviših prozicija za uzgoj loze. Ovdje se vinograd prostire na 15 hektara površine, a uzgajaju neke od najplemenitijih sorti grožđa - chardonnay, sauvignon blanc, traminac, crni pinot i merlot.
Upravo je završena berba oko tri tone merlota, koji je ove godine prvi puta došao na urod. I ovdje je berba zbog klimatskih uvjeta, kaže vlasnik vinograda "Knebu", Ivica Dilber, bila ranije nego inače u ovom kraju.
"Nedavno smo završili berbu naše četiri sorte grožđa, bijelih sorti i crnog pinoa, oko 30 tona je bilo ove godine. Sad je na red došao i merlot, sorta kojoj je trebalo još malo vremena da bude spremna za branje. Inače, ova godina je baš bila specifična i neobična, berba je uranila čak mjesec dana", kaže Dilber.
Zbog visokih temperatura u cijeloj Hercegovini, ali regiji, ovogodišnja berba grožđa je bila dosta ranije. U Tomislavgradu je uobičajeno, kaže Dilber, da zbog visoke nadmorske visine i oštre klime grožđe dođe na urod tek krajem listopada. Čak dva mjeseca kasnije nego u drugim dijelovima Hercegovine. Takvi uvjeti često dovode do manjeg uroda, ali grožđe, pa i vino imaju intenzivniji i jedinstveni okus i aromu.
Ove godine je, napominje, bilo i problema s mrazom, pa je urod nešto manji nego lani. No, kvaliteta grožđa je kao i svake godine, ističe, vrhunska.
"Urod je nešto manji nego prošlogodišnji zbog proljetnog mraza, kada je stradao dio pupova. To nam se nikada do sada nije dogodilo. Ali sve su to izazovi vinogradarstva i svaka godina zapravo predstavalja izazov na svoj način. Međutim, grožđe je izvrsne kvalitete. Zadovoljni smo zaista sa svim parametrima, tako da očekujemo i vrhunsku kvalitetu vina", kaže vlasnik ovog vinograda.
A radi postizanja vrhunske kvalitete vina, prinos grožđa ovdje se smanjuje čak na kilogram po trsu. Sva proizvodnja je selekciona, od samog uzgoja koji je isključivo organski, branja - sve se bere ručno, pažljivo.
Dilber dig'o lozu pod nebo: Vinograd na planinskoj klimi, ma može!
"Pazi se na kompletan proces prerade i proizvodnje, a prve kapljice vina ovogodišnjeg uroda moći će se kušati tek 2026. godine, s obzirom na dugi proces proizvodnje i odležavanja vina", ističe vlasnik ovog vinograda.
Premda uzgoj vinove loze u planinskim uvjetima i na visokoj nadmorskoj visini nosi velike izazove, takav uzgoj ima i brojne prednosti koje utječu na kvalitetu i karakter vina. Upravo hladna duvanjska klima i bura, na više od 900 mnv, često dovode do manjeg uroda, ali intenzivnijeg okusa i arome grožđa, a time i jedinstvenog okusa i arome vina. Zbog toga je već postao zapažen.
"Uspjeli smo ne samo proizvesti vino nego dokazati i njegovu vrhunsku kvalitetu. Osvojili smo ukupno šest medalja na dva različita natjecanja: četiri na Decanteru u Londonu od kojih bih izdvojio srebro za naš traminac, te dva zlata s Mundus Vini u Njemačkoj, za naš chardonnay i white cuvee", kaže ponosno Dilber.
U vinogradu "Knebu" trenutno je posađeno oko 70 tisuća loza, a u planu je za tri godine doseći 100 tisuća. U tijeku je i realizacija projekta izgradnje vinarije i vinskog podruma, a plan je da budu završeni za dvije godine. Time će uzgoj vinove loze i proizvodnje vina u najvećem tomislavgradskom vinogradu biti objedinjeni na jednom mjestu i imati kompletnu vinsku priču.
A priča o vinima iz Tomislavgrada, koja imaju tek desetak godina dugu tradiciju proizvodnje, i u koju je malo tko u začecima vjerovao, tek će odjeknuti u svijetu jer svojom kvalitetom već plijene pažnju.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica