Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matejevačka berba
  • 21.09.2015. 12:15

Vinogradarstvo i vinarstvo - šansa za razvoj agrara

Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije i šansu za razvoj agrara.

Foto: depositphotos.com
  • 239
  • 6
  • 0

Prilikom otvaranja tradicionalne manifestacije Matejevačka berba 2015, koja označava početak sezone berbe grožđa i proizvodnje domaćih vina u duhu dobre tradicije i starih običaja Matejevačkog vinogorja, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković naglasila je važnost razvoja vinogradarstva.

Vinogradarstvo je važna grana agroindustrije

"Republika Srbija je zemlja sa razvijenom vinskom kulturom i dugom tradicijom. Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije, a vino je značajan proizvod za razvoj turizma, odnosno za posetu vinskim krajevima, a i samo uzgajanje vinove loze je naša velika razvojna šansa", rekla je ministarka.

Značaj ove manifestacije se ogleda u promociji vinogradarstava i vinarstva, međunarodnoj saradnji i uspostavljanju novih kontakata, prilici za sticanje novih klijenata i kupaca i očuvanju tradicije porodičnih vinarija i podruma. Ministarka je ovom prilikom podsetila da se kroz mere podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za podizanje novih modernih zasada vinograda, stvara dobra osnova za obnovu i razvoj vinogradarstva, što je opet dobra osnova za ruralni razvoj, promociju lokalne hrane, kulturnih vrednosti i tradicije.

Mladi vinogradari doprinose stabilnom razvoju poljoprivrede

"Kroz podršku podizanja vinograda, matičnih zasada vinove loze, sertifikaciju i selekciju, podršku opremanja vinarija, unapređenje kvaliteta vina, promovisanje oznaka geografskog porekla, kupovinu nove opreme i mehanizacije pruža se dobra prilika za brži razvoj ove oblasti. Moderna proizvodnja i tehnologija, obnavljanje zasada i sve veći broj mladih u vinogradarstvu, poboljšavaju položaj porodica koje se bave poljoprivredom i doprinose da mladi ostaju na svojim imanjima, što je uslov za stabilan razvoj poljoprivrede i sela", zaključila je ministarka.

Foto: depositphotos.com; alexraths


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Vinogradarstvo Vinarstvo Ruralni razvoj Vinova loza Opremanje vinarija Obnavljanje zasada Razvoj poljoprivrede Sertifikacija Vinarije Snežana Bogosavljević Bošlković Agroindustrija Matejevačka berba