Pretraga tekstova
Sve je jači trend pakiranja vina u alternativnu ambalažu koja zadržava njegovu svježinu, praktična je, a i cijene vina u takvoj ambalaži su pristupačnije.
Kada govorimo o vinima u 2018. godini, prvenstveno se mogu očekivati više cijene jer, prošla godina nikako nije bila naklonjena vinogradima. Sjetimo se samo prošlogodišnjeg mraza i grada, pa suše koji su poharali vinograde u cijeloj Europi ili požara koji su ljetos zahvatili Kaliforniju. Požara je bilo i u Čileu i drugdje u Južnoj Americi. Sve je to potuklo i vinogradare i plodove njihova rada.
No, nije sve tako crno. Randall Murray, kolumnist The Timesa tvrdi kako će ove godine i dalje rasti potražnja za rose vinima. Taj trend traje već četiri godine, a traže se suha rose vina iz svih dijelova svijeta - Gruzije, Španjolske, Francuske, Italije, Argentine, Čilea. Rose vina najbolje se slažu s laganim jelima, a on rose vine naziva i vinom piknika.
Najzanimljivije je to što bi se u 2018. godini mogla dogoditi prava revolucija kada se govori o pakiranju vina. O čemu je riječ? Prije deset godina kada biste poželjeli kupiti vino, ono je bilo uglavnom u bocama. Danas ga možete kupiti u kanisteru, tetrapaku, bag boxu ili kao malu bočicu od dva decilitra.
Pitate se, što je s kvalitetom? Murray tvrdi da se kvaliteta alternativne ambalaže za vina poboljšava svake godine. Kaže kako su pojedina vina u kutijama, primjerice, i dalje bolja, čak i pristupačnija od prosječnih stolnih vina koja možemo kupiti u boci.
"Približavamo se vremenu kada će ljudi koji proizvode kvalitetna vina u bocama započeti stavljati isto vino u kutije, limenke itd. Neki australski proizvođači to već i rade. Primarna razlika će biti u cijeni", piše Murray te pita čitatelje:
"Volite srednji raspon kvalitete talijanskog Chiantija za 12 do 14 dolara po boci. Ne bi li bilo lijepo ako biste mogli kupiti kutiju od tri litre (što odgovara količini četiri butelje) za, recimo, od 30 do 35 dolara? Odgovor na to je Da!".
Ipak, nije tu samo cijena u pitanju. Murray tvrdi da će kutija ili kanister vino dulje zadržati svježim od vina koje ostane u otvorenoj boci. Vino u kutiji može ostati svježe četiri do šest tjedana nakon što ga otovrite. Osim toga, u hladnjak je lakše spremiti jednu takvu kutiju nego četiri boce. Ovakav način skladištenja posebno je interesantan za skladištenje u restoranima.
"Tu je i ekološki aspekt. Kanisteri i kutije potpuno se mogu reciklirati i stvoriti manje utjecaja na okoliš od proizvodnje i zbrinjavanja staklenih bočica", Murrayeva je teorija.
Foto: Pixabay/jill111
Tagovi
Vino u 2018. Vino Ambalaža Kanister Alterntivna ambalaža Rose
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...