Pretraga tekstova
Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja sa berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. juna.
U prvih 5 mjeseci sezone, Manisa, grad smješten na zapadu Turske, izvezao je grožđa u vrijednosti oko 120 miliona američkih dolara (preko 67,5 miliona KM) u 56 zemalja. Prošle godine u istom je razdoblju vrijednost izvoza iznosila 103 miliona USD. Dakle, u pogledu vrijednosti, izvoz grožđa u Turskoj je porastao za 15%.
Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja sa berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. juna.
Prema podacima EIB-a (EIB), Turska je u razdoblju od 1. juna do 31. oktobra izvezla grožđe vrijedno 120 milijuna američkih dolara. Izvoz grožđa obično se nastavlja do prvog mjeseca nove godine. Rusija, Ukrajina i Njemačka su među glavnim izvoznim tržištima. Manisa je prošle godine proizvela 250.000 tona grožđa. Očekuje se da će se ove godine urod udvostručiti i doseći 500.000 tona.
Ali Ihsan Ulgen, predsjednik poljoprivredne komore Sarigol rekao je: "Dok se izvoz nastavlja, poljoprivrednici još uvijek beru grožđe. Postoji još 100.000 tona grožđa koje se još treba sakupljati. Većina će biti izvezeno. Do kraja sezone, očekujemo da ćemo dostići vrijednost izvoza od 150 miliona USD (135 milijuna eura)."
Predsjednik Udruženja izvoznika svježeg voća i povrća Egeja Hayrettin Ucak rekao je da su proizvođači i izvoznici imali dobru sezonu. "Vrijednost izvoza dodatno će se povećati u narednim godinama", dodao je Ucak.
Tagovi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano