Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti
  • 15.07.2025. 07:30
  • Osijek

Trava u vinogradu: Kositi ili ne, tretirati ili okopavati, šta kaže struka?

Dok jedni tvrde da ju treba ostaviti između redova jer štiti tlo od visokih temperatura i čuva vlagu, drugi pak ističu da upravo trava uzima raspoloživu vlagu lozi i može uzrokovati razne bolesti, a šta kaže struka?

Trava u vinogradu: Kositi ili ne, tretirati ili okopavati, šta kaže struka?
Foto: V. Stapić/M. Pavlović
75
0
0

Kositi ili ne travu u vinogradu, tretirati ili okopavati, pitanja su oko kojeg se lome koplja među vinogradarima. Dok jedni tvrde da je treba ostaviti između redova jer prema njihovom mišljenju štiti tlo od visokih temperatura i čuva vlagu, drugi pak ističu da upravo trava uzima raspoloživu vlagu lozi i može uzrokovati razne bolesti, te da treba tlo isfrezati i ostaviti ga golo.

A šta kaže struka?

Trava može pomoći, ali i naštetiti

Prema mišljenju prof.dr.sc. Tonija Kujundžića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, čije je naučno područje upravo Vinogradarstvo i vinarstvo, odluka o zatravljenosti vinograda ovisi o nizu faktora - od mikroklimatskih uvjeta do uzgojnih oblika vinove loze.

"Što se tiče zadržavanja vlage u tlu, zatravljenost unutar redova u vinogradu može biti pozitivna jer sprječava prerastanje korova u zonu grožđa, čime se smanjuje rizik od gljivičnih bolesti", objašnjava profesor.

Ipak, upozorava da ne postoji univerzalno rješenje: "Ne možemo paušalno primijeniti isti pristup na sve vinograde. Vinogradi u nekim krajevima dosežu visinu samo 40 cm iznad tla, dok je standard negdje oko 1 metra. To značajno mijenja mikroklimatske uvjete".

Prekraćivanje zelenih lastara i prorjeđivanje bobica - za bolji kvalitet grožđa

Ako se ipak odlučimo za obradu tla unutar redova, dakle bez trave, važno je voditi računa o kapilarnom toku vode i njegovu isparavanju.

"Kultivacijom treba spriječiti isušivanje tla“, naglašava Kujundžić. Ističe i dodatne koristi travnatog pokrova: "Osim što čuva vlagu, trava smanjuje temperaturu tla, što je posebno važno u uvjetima ekstremnih vrućina.“

Klimatske promjene mijenjaju pristup vinogradarstvu

Posljednjih mjeseci, tvrdi profesor, padavina gotovo i nema, a suše i visoke temperature postaju sve učestalije. "Zato provodimo eksperimentalna navodnjavanja i pratimo njihov utjecaj na kvalitetu vina. No još uvijek nemamo egzaktne podatke kako te promjene utječu na aromatski i hemijski sastav vina", dodaje.

Zadnjih godina, napominje Kujundžić, klima se brzo mijenja. "Bilježimo valove vrućine, sve veće temperature i suše. U takvim uvjetima tlo bez ikakvog pokrova, trave ili malča, može biti ozbiljno ugroženo",

Stručni savjet vinogradarima glasi da nema univerzalnog rješenja. Odluka o zatravljenosti redova mora se donositi prema specifičnostima vinograda, lokalnim uvjetima i ciljevima uzgoja. No u uvjetima sve izraženijih klimatskih ekstrema, očuvanje vlage i zaštita tla postaju nužni prioriteti.


Tagovi

Vinogradi Trava Visoke temperature Klimatske promjene Toni Kujundžić


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.