Dok jedni tvrde da ju treba ostaviti između redova jer štiti tlo od visokih temperatura i čuva vlagu, drugi pak ističu da upravo trava uzima raspoloživu vlagu lozi i može uzrokovati razne bolesti, a šta kaže struka?
Kositi ili ne travu u vinogradu, tretirati ili okopavati, pitanja su oko kojeg se lome koplja među vinogradarima. Dok jedni tvrde da je treba ostaviti između redova jer prema njihovom mišljenju štiti tlo od visokih temperatura i čuva vlagu, drugi pak ističu da upravo trava uzima raspoloživu vlagu lozi i može uzrokovati razne bolesti, te da treba tlo isfrezati i ostaviti ga golo.
A šta kaže struka?
Prema mišljenju prof.dr.sc. Tonija Kujundžića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, čije je naučno područje upravo Vinogradarstvo i vinarstvo, odluka o zatravljenosti vinograda ovisi o nizu faktora - od mikroklimatskih uvjeta do uzgojnih oblika vinove loze.
"Što se tiče zadržavanja vlage u tlu, zatravljenost unutar redova u vinogradu može biti pozitivna jer sprječava prerastanje korova u zonu grožđa, čime se smanjuje rizik od gljivičnih bolesti", objašnjava profesor.
Ipak, upozorava da ne postoji univerzalno rješenje: "Ne možemo paušalno primijeniti isti pristup na sve vinograde. Vinogradi u nekim krajevima dosežu visinu samo 40 cm iznad tla, dok je standard negdje oko 1 metra. To značajno mijenja mikroklimatske uvjete".
Prekraćivanje zelenih lastara i prorjeđivanje bobica - za bolji kvalitet grožđa
Ako se ipak odlučimo za obradu tla unutar redova, dakle bez trave, važno je voditi računa o kapilarnom toku vode i njegovu isparavanju.
"Kultivacijom treba spriječiti isušivanje tla“, naglašava Kujundžić. Ističe i dodatne koristi travnatog pokrova: "Osim što čuva vlagu, trava smanjuje temperaturu tla, što je posebno važno u uvjetima ekstremnih vrućina.“
Posljednjih mjeseci, tvrdi profesor, padavina gotovo i nema, a suše i visoke temperature postaju sve učestalije. "Zato provodimo eksperimentalna navodnjavanja i pratimo njihov utjecaj na kvalitetu vina. No još uvijek nemamo egzaktne podatke kako te promjene utječu na aromatski i hemijski sastav vina", dodaje.
Zadnjih godina, napominje Kujundžić, klima se brzo mijenja. "Bilježimo valove vrućine, sve veće temperature i suše. U takvim uvjetima tlo bez ikakvog pokrova, trave ili malča, može biti ozbiljno ugroženo",
Stručni savjet vinogradarima glasi da nema univerzalnog rješenja. Odluka o zatravljenosti redova mora se donositi prema specifičnostima vinograda, lokalnim uvjetima i ciljevima uzgoja. No u uvjetima sve izraženijih klimatskih ekstrema, očuvanje vlage i zaštita tla postaju nužni prioriteti.
Tagovi
Autor