Tomislavgrad svake godine iznova potvrđuje da se uz oštru planinsku klimu, na više od 900 metara nadmorske visine, može proizvesti kvalitetno vrhunsko vino.
Ovih dana završava berba grožđa u najvećem vinogradu u Tomislavgradu, simboličnog naziva "Knebu", na nadmorskoj visini do 965 metara, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Ovogodišnji urod zbog tuče je smanjen, ali kvaliteta je, kažu ondje, neupitna.
Zanimljiva je činjenica da Tomislavgrad nije vinogradarski kraj i pionir je u proizvodnji vina, međutim, već ravnopravno parira u kvaliteti s razvijenim vinogradarskim i vinarskim regijama u svijetu.
U najvećem vinogradu koji se prostire na 18 hektara, ovogodišnji urod je manji za 15-20%. Umjesto očekivanih 60, prinos je 45 tona grožđa.
"Nama je ove godine bila najizazovnija ta tuča koja je bila 2. kolovoza i koja je jako oštetila i grozd i list. Tako da je prinos puno manji nego što smo očekivali, a kojeg i inače mi planiramo puno manje nego većina vinograda, tako da je prinos na nekim vinogradima 0,5 ili 0,6 kg po trsu. Međutim, jako smo zadovoljni s kvalitetom", kaže Ivica Dilber, vlasnik vinograda "Knebu".
Trenutno ima 80 tisuća loza, a u planu je iduće godini sadnja još 20 tisuća.
Ističe, kako je svaka godina u vinogradu na svoj način i teška i izazovna. Za ovo područje, u odnosu na južni dio Hercegovine, specifičan je kasni mraz, a veliki problem prave i ptice, prvenstveno čvorci. Stoga se u vinogradu nužne mreže kao zaštita od ptica, a primjenjuju se i najsuvremenije svjetske tehnologije kako bi mogli prevenirati u slučaju mraza ili određenih bolesti.
Grožđe u Tomislavgradu dozrijeva čak dva mjeseca kasnije, zbog oštre klime i visoke nadmorske visine. Takvi uvjeti često dovode do manjeg uroda, ali grožđe, pa i vino imaju intenzivniji i jedinstveni okus i aromu.
Radi postizanja vrhunske kvalitete vina, prinos grožđa se smanjuje čak na kilogram po trsu. Berbu ovdje obavljaju ručno uz pomoć sezonskih radnika i prijatelja. Mnogi od njih su još uvijek u nevjerici da je ovdje moguć uzgoj grožđa.
"Promijenila se vremena, nekad smo mi iz Imotskog dovozili vino i grožđe prodavali po Tomislavgradu, a sada se događa obrnuto i ne znamo što se događa, ali je vrlo interesantno", kaže Davor, koji je stigao iz Imotskog, iz susjedne Republike Hrvatske, kako bi pomogao prijatelju Ivici u berbi.
Ovo je, dodaje, spoj tehnologije, znanja, vještina i prije svega emocije, ljubavi prema svom rodnom kraju iz kojeg razloga je ovaj vinograd i nastao. "Ovdje, koliko znam, ima 18 hektara, to nije mali vinograd to je nešto što je vrijedno pažnje i ovdje bi mnogi mogli doći naučiti nešto o tome kako se loza radi, iako su pinori u ovim krajevima."
Posađene su sorte koje mogu podnijeti oštru planinsku klimu na više od 900 metara nadmorske visine, zbog koje je vinograd i dobio simboličan naziv "Knebu". Vlasnik naglašava kako je upravo područje Tomislavgrada klimatski dramatično.
"Zbog takve nadmorske visine, a i vremenske prilike su takve da vinova loza kasno krene i treba joj jako dugo da sazrije. Zato imamo određene sorte koje mogu tu sazrijeti, chardonnay, sauvignon blanc, traminac, merlot, pinot, cabernet franc i muškat ottonel. Međutim, gdje je dramatika, tu su i najbolji rezultati, a to smo i dokazali", kaže Dilber.
Potvrđeno je da grožđe uzgojeno upravo na ovakvim planinskim područjima daje vrhunsku kvalitetu vina. Ovo vino već parira ostalim razvijenim vinskim regijama. Treba uzeti činjenicu da je vinarija mlada, vinogorje uopće ne postoji.
"Mi nemamo vinogorje ovdje. Ovo je nešto sasvim novo, a rezultati su već tu, međutim, u samoj perspektivi vinarije i vinogorja mi očekujemo još veće rezulatate, a samim tim i nagrade", kaže Josip Martinović, enolog u vinariji i vinogradu "Knebu".
A nagrade ne izostaju. Stigle su s brojih sajmova vina, a već drugu godinu za redom "Knebu" stižu priznanja i s najveće svjetske izložbe vina u Londonu. Upravo takvi rezultati daju poticaj za širenje u ovoj oblasti. Osim novih nasada, iduće godine će biti završen i suvremeni objekt vinarije s brojnim popratnim sadržajima koji će donijeti i nova zapošljavanja u Tomislavgradu, ali i privući ljude u ovaj kraj koji mnogi već nazivaju 'hercegovačka Toskana'.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica