Pretraga tekstova
Na plantaži Žitomislić u vlasništvu Hercegovina vina/Vinarije Čitluk koja se proteže na 300 duluma, dnevno se ubralo do sto tona grožđa.
Do sto tona grožđa dnevno ubralo je posljednjih dana 80 do 100 ljudi na plantaži Žitomislić. Plantaža u vlasništvu Hercegovina vina/Vinarije Čitluk proteže se na 300 duluma, a iza njih je prosječna godina. Niti su ekstremno veliki, niti mali urodi, rekao je agronom Vinarije Mario Kraljević za Bljesak.info.
"Svi parametri koje smo dobili iz vinarije Čitluk, gdje su naši proizvodni pogoni, su zadovoljavajući. Poslije berbe se odvija proces prerade grožđa, pa slijedi vinifikacija. Vinifikacija traje tri-četiri mjeseca za mlado vino. Poslije to vino ide na odležavanje. Proces odležavanja je minimalno godinu do dvije dana, ovisno od sorte, što želimo. Poslije ide u distribuciju i u prodaju. Cijeli taj ciklus traje od dvije do tri godine"', rekao im je Kraljević.
Na plantaži u Žitomisliću raste autohtona hercegovačka sorta blatina, koja je prvi poslijeratni zasad ove sorte. Naime, Hercegovina vino/Vinarija Čitluk trudi se svim silama dati nešto autohtono, nešto što nitko nema.
Njihova vrhunska vina izvoze u sve europske zemlje, u Ameriku, ali i u Kinu.
Foto: Facebook/Hercegovina Vino
Tagovi
Vinarija Čitluk Blatina Berba grožđa
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!