Pretraga tekstova
Svjetski trendovi pokazuju jasan porast u zahtjevima za italijansko bezsjemeno grožđe i italijanski vinogradari se pripremaju za budućnost.
Bezsjemene sorte su novi trend u proizvodnji stolnih sorti grožđa u Italiji. Sve veća potražnja potrošača za ovim sortama grožđa ali i zatvaranja nekih tržišta ukazuju u tom pravcu, iako tradicionalne sorte održavaju visok nivo kvaliteta.
Ove godine, italijansko grožđe se pokazalo dobrog kvaliteta. Prinos po hektaru je manji za 25% od prognoziranog, kiselost je mala, a Brix stepeni visoki, tako da je realno reći da su ispunjeni ciljevi kvaliteta.
Rast za bezsjemenim grožđem potvrđuje i činjenica da sve nove plantaže idu u tom smjeru. Glavni problem je izvoz jer su se vrata nekih tržišta nedavno zatvorila za uvoz grožđa iz Italije.
Potpredsjednik italijanskog udruženja proizvođača voća i grožđa Đakomo Suglia, izjavio je da je zatvaranje tržišta Rusije bilo katastrofalno za italijanski sektor. Nedavno je, kako je rekao Suglia, i Kanada takođe zabranila uvoz stonog grožđa kao i Daleki Istok, a i druga brojna tržišta su još zatvorena.
Međutiim, svjetski trendovi pokazuju jasan porast u zahtjevima za italijansko bezsjemeno grožđe i italijanski vinogradari se pripremaju za budućnost.
Izvor: eurofresh-distribution.com
Foto: Bigstockphoto.com/ Chubbychii
Tagovi
Bezsjemeno grožđe Italija Novi trend
Autorica
Više [+]
Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..