Koštice grožda dosad su prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Sada će istraživati mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa.
Poljoprivredna zadruga Trs iz Iloka u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku na tržište planira staviti tri nova proizvoda - hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa! Zadruga je osmislila projekt kroz koji planiraju iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a jedan od koraka je opremanje laboratorija vrijednog 160.000 kuna, piše poslovni-savjetnik.
Kako su doznali, do ideje su došli nakon što su tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji TRS opazili da je nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su dosad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Sada će istraživati mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa.
"Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta, rekla im je voditeljica projekta Martina Šaravanja.
Za projekt su im, u suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 1.103.004,16 kuna. Ukupna vrijednost projekta tvrtke iznosi 1.499.606,55 kuna. Sirovine odnosno koštica u tom vinogradarskom kraju - ne nedostaje.
Tagovi
Autorica