Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć vinarima
  • 20.02.2022. 13:30

Nacrt Nacionalnog programa pomoći sektoru vina donosi novi kriterij bodovanja

Predlažu se izmjene kriterija za rangiranje u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda i mjeri Ulaganja u vinarije.

Foto: L. Bencarić/arhiva AK
  • 876
  • 27
  • 1

Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine, pušten je u javno savjetovanje. 

Kako objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, izmjene se donose radi efikasnije provedbe u financijskoj godini 2022. i 2023.

Proizvođači, kažu, predlažu daljnju provedbu mjera Nacionalnog programa, ali bez povećanog intenziteta potpore, uz izmijenjene kriterije za rangiranje u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda i mjeri Ulaganja u vinarije i prestanak provedbe mjera "krizne destilacije" i "kriznog skladištenja".

"Povećan je interes, vidljiv kroz velik broj prijava podnesenih na javni poziv u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda i mjeri Ulaganja u vinarije, dijelom uvjetovan upravo povećanim intenzitetom potpore", navode.

Interes je, dodaju, veći od raspoloživih sredstava stoga predlažu izmjene kriterija za rangiranje u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda i mjeri Ulaganja u vinarije. U obje mjere predlaže se novi kriterij bodovanja za one korisnike koji prvi puta sudjeluju u pojedinoj mjeri.

Prioritetni kriteriji rangiranja, stoji između ostalog u Nacrtu, objektivni su i nediskriminirajući, a prednost se daje:

  1. prilagodbi postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja,
  2. zamjeni postojećeg sortimenta preporučenim sortama s naglaskom na autohtone sorte,
  3. premještanju vinograda na područja koja daju bolju kvalitetu grožđa (na nagibima),
  4. podnositeljima prijave koji su u sustavu ekološke proizvodnje,
  5. ulaganjima na područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima,
  6. premještanju vinograda uvjetovanom izgradnjom infrastrukture ili izmjenama prostornog plana,
  7. mladim poljoprivrednicima, odnosno osobama starijim od 18 i mlađim od 40 godina (na dan podnošenja Prijave) koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljene kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva,
  8. podnositeljima koji po prvi puta sudjeluju u mjerama Nacionalnog programa .

Cjelovit Nacrt pročitajte ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 23. veljače 2022.


Tagovi

Nacionalni program Sektor vina Kriteriji bodovanja Ulaganja u vinarije Konverzija vinograda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]