Pretraga tekstova
Nova tehnika koja može brzo utvrditi podrijetlo vina ima veliki potencijal, tvrde australski istraživači.
Istraživači sa Sveučilišta u Adelaideu otkrili su da bi nova tehnika koja koristi fluorescentnu spektroskopiju mogla pružiti relativno jednostavan i brz način otkrivanja prijevara s vinom. Ova se metoda temelji na mjerenju snage fluorescentnog zračenja i omogućava kvantitativno određivanje tragova anorganskih i organskih tvari.
Prema studiji o istraživanju objavljenoj u izdanju časopisa Food Chemistry, pokusi su pokazali da ima veliki potencijal za potvrdu zemljopisnog podrijetla vina.
Tijekom testiranja, istraživači sa Sveučilišta u Adelaideu uspjeli su točno identificirati vina Cabernet sauvignon iz tri različite regije Australije i jedno iz Bordeauxa. Metoda je pokazala 100% točnost, priopćili su.
"Ova tehnika omogućuje prepoznavanje "otisak prsta" uzoraka prema prisutnosti fluorofora ili svjetlosnih spojeva", pojašnjava za decanter Ruchira Ranaweera, doktorandica na Waite istraživačkom institutu Sveučilišta Adelaide, koja je provela istraživanje.
Krajnji cilj bio je identificirati specifične "kemijske markere" za različite vinske regije, rekao je izvanredni profesor David Jeffery, ujedno i voditelj projekta.
"Osim što ćemo osmisliti snažnu metodu za ispitivanje autentičnosti, nadamo se da ćemo kemijske podatke dobivene iz podataka o fluorescenciji moći upotrijebiti kako bismo identificirali molekule koje razlikuju vina iz različitih regija", rekao je Jeffrey iz Waite Research Instituta i ARC Centara za inovativnu proizvodnju vina.
Istraživači su rekli da bi tehnika mogla imati i druge koristi u vinskoj industriji poput analize fenolnih i vinskih boja i sl.
Jeffrey je rekao da bi pristup također mogao pomoći proizvođačima u regionalnom brendiranju.
Njihovo su istraživanje podržali Wine Australia i australska vlada, Waite Research Institute te industrijski partneri kroz ARC Training Center za inovativnu proizvodnju vina.
Slična studija iz 2019. godine sa Sveučilišta Louisville otkrila je jedinstvene kemijske "otiske prstiju" u američkom viskiju koji bi također mogli pomoći u borbi protiv krivotvorina.
Tagovi
Vino Nova metoda Podrijetlo Brendiranje Znanstvenici
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.