Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet vina
  • 30.03.2016. 15:00

Kvalitet srpskog vina značajno poboljšan

Srbija beleži sve bolji kvalitet proizvodnje vina, dok istovremeno Evropska komisija već tri godine unazad u izveštajima o napretku tog sektora iznosi konstantne pohvale.

  • 103
  • 3
  • 0

Za vreme posete Poljoprivrednoj školi u Aleksandrovcu te vinskom muzeju, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je sa poljoprivrednicima i proizvođačima vina.

Tom je prilikom istakla da se u Srbiji beleži sve bolji kvalitet proizvodnje vina, dok istovremeno Evropska komisija već tri godine unazad u izveštajima o napretku tog sektora iznosi konstantne pohvale. Interesovanje za proizvodnju vina od autohtonih sorti takođe je u značajnom porastu.

Savremene tehnologije doprinele razvoju vinarstva

"Uvođenje savremenih tehnologija je sve prisutnije među srpskim vinarima, zbog čega Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i ove godine nastavlja sa značajnom podrškom", izjavila je ministarka i dodala da je reč o podsticajima od podizanja proizvodnih i matičnih zasada, klonske selekcije autohtonih i domaćih stvorenih sorti, kupovini nove opreme i repromaterijala, do promovisanja oznaka geografskog porekla i analize vina.

U tom cilju, podsetila je Bogosavljević Bošković, resorno ministarstvo pruža podršku kroz više od 20 mera. Podsticaji se kreću u zavisnosti od mere i do 2,5 miliona dinara, uz refundaciju od 30 do 100 odsto. Iznosi podsticaja u okviru mera za unapređenje vinogradarstva u Republici Srbiji među najvišima su u regionu. Istaknuto je i da je novi Zakon o vinu u završnoj fazi izrade, a očekuje se da će pojednostaviti procedure za proizvođače grožđa i vina.

Foto:bigstockphotos.com;boule


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Kvalitet srpskog vina Oznaka geografskog porekla Snežana Bogosavljević Bošković Vinski muzej Proizvođači vina Razvoj vinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D