Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reznice za kalemljenje
  • 25.09.2017. 18:00

Kako skinuti lastare sa čokota?

Najkvalitetnije su reznice koje su dobivene od dijelova lastara debljine 7 mm -10 mm. Prekratite ih pravilno.

Foto: Stephan A. / Flickr
  • 570
  • 34
  • 0

Skidanje lastara (izdanaka vinove loze) sa čokota može se izvesti na jesen i proljeće, ali ne i za vrijeme zimskih mrazeva. Preporučuje se da se skida u jesen, posebno u mjestima gdje je temperatura zraka tijekom jeseni i zime znatno iznad nule, kao i u krajevima gdje su vrlo često niske zimske temperature.

Jesensko skidanje lastara u studenom

15 dana poslije opadanja lišća u studenom, pravo je vrijeme za skidanje lastara. Ako dani sadrže nešto više vlage od prosjeka, onda ih je potrebno skinuti krajem jeseni.

Prije početka prekraćivanja lastara u reznice, potrebno je odbaciti donji dio debljine 12 mm, pa se lastar tek odatle počne prekraćivati u normalne - standardne reznice dužine 40-50 cm.

"Svaki radnik ima po jedan štapić, čija je dužina onolika kolika treba biti i dužina reznica. Lastari se prekraćuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnižeg koljenca ostane dio članka dužine 2 cm -3 cm, a na tanjem kraju presjek se pravi po mjeri - prema dužini štapića", piše dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva Suzana Jerkić.

Reznice prve klase

Nakon što se ispod najnižeg koljena svake reznice ostavlja dio članka 2-3 cm, prilikom prekraćivanja lastara u reznice uvijek se odbacuje dio svakog članka preko kojeg se pravi presjek.

"Tako se lastari prekraćuju u reznice prve klase namjenjene kalemljenju, sve dok se nailazi na debljinu od 6 mm. Najkvalitetnije su reznice koje su dobivene od dijelova lastara debljine 7mm -10 mm", napominje Jerkić.

Klasirane reznice vezuju se u snopove od po 100, 200 ili 250 komada. Normalne standardne reznice vežu se na dva mjesta.

Foto: Stephan A. / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]