Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Tonković
  • 23.05.2018. 10:15

Kadarka sa severa Srbije osvaja ljubitelje vina

Jedina vinarija u Srbiji koja pravi vino od authtone sorte grožđa kadarka je ona porodice Tonković, na samom severu zemlje.

Foto: Vedran Stapić
  • 490
  • 36
  • 0

Kada poželite vino od kadarke, porodica Tonković ima ponudu za vas. Roze i dva crvena vina - Fantazija i Rapsodija čuvaju ovu autohtonu sortu od zaborava. Poreklo vodi iz okoline Skadarskog jezera od 1.690 godine, a svoj put ka severu je počela za vreme Velike seobe Srba. Kao skadarka, bila je zastupljena u u Negotinu, Šumadiji i Fruškoj gori, a danas se, promenjenog naziva, nalazi samo na severu Srbije i u Mađarskoj.

"Idealno tlo za nju je peskovito, gde pokazuje svoje najbolje karakteristike. Zbog toga u Mađarskoj gotovo svaka vinarija ima vino od nje i ne daju joj veliki značaj. Mi smo jedina vinarija u Srbiji koja se bavi kadarkom i koja pokušava da napravi nešto specijalno od ove sorte. Kada smo počinjali, 2006. godine, ideja se graničila sa ludošću", priča menadžer prodaje Mladen Ćirić.

Dodaje da je prisutan apsolutni trend da se piju vina od autohotnih sorti groža, kao što su, osim kadarke, prokupac, tamjanika, morava i smederevka. 

Kadarka Tonković - priča o hrabrosti

Dekanter: Srebrna medalja za Fantaziju

Vinarija se nalazi u Bačkim Vinogradima i okružena je sa osam hektara zasada isključivo kadarke. Pripada subotičko-horgoškoj peščari, koja je valoviti teren nadmorske visine od 117 do 134 metra. Ćirić naglašava da je porodica Tonković potpuno posvećena kadarki, a o kvalitetu govore nagrade: "Fantazija iz 2012. godine je naše bazično vino, koje je godinu dana bilo u drvetu, a ostalih pet u boci. Najeminentnija struka u Londonu je na svetskom ocenjivanju vina Dekanter prošle godine dala 91 poen i srebrnu medalju, dok je 87 poena i bronzu osvojila Rapsodija".

Tonković
Mladen Ćirić napominje da je porodica Tonković potpuno posvećena kadarki

Roze na bazi kadarke

Napominje da je roze iz 2017. godine jako zanimljiv, jer je izuzetne arome, mirisa i boje, ali sa jačim procentom alkohola, zbog tople godine. Dodaje da je to gastronomsko vino, idealno za uparivanje sa hranom. Dekanterovu preporuku za sortu dobilo je 2014. godine. "Roze  proizvodimo u poslednjih pet godina, a i povećali smo količine. Trenutno na nivou 4.000 boca", kaže Ćirić.


Tagovi

Decanter Kadarka Skadarka Tonković Roze Mladen Ćirić Fantazija Rapsodija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.