Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 10.05.2019. 12:00

I dalje prijeti opasnost od plamenjače i pepelnice vinove loze - reagirajte na vrijeme!

Chromosovi agronomi i dalje preporučuju provoditi redovitu preventivnu zaštitu najvažnijih bolesti vinove loze (plamenjače i pepelnice). Podsjetimo se, plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Foto: Chromos Agro
  • 2.386
  • 203
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je desetak dana, međutim, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, prohladnog vremena, učestalih ponegdje i obilnih kiša, i dalje prijeti opasnost u narednom vremenskom razdoblju od rane i jake pojave plamenjače i pepelnice.

U većini vinograda porast mladica je preko 10 cm i ukoliko padne još kiše, postoji opasnost napada bolesti, stoga Chromosovi agronomi i dalje preporučuju provoditi redovitu preventivnu zaštitu najvažnijih bolesti vinove loze (plamenjače i pepelnice). Podsjetimo se, plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Kako prepoznati simptome plamenjače i pepelnice?

Plamenjača (Plasmopara viticola) je najraširenija i najopasnija bolest vinove loze u svijetu . Uzročnik bolesti ugrozi sve nadzemne zelene organe vinove loze.

List dobije simptome još prije cvatnje. Prve zaraze jave se na listovima koji su najbliže tlu. Zaraženi listovi u početku, na gornjoj strani formiraju žute klorotične mrlje tzv. “uljne pjege” koje su isprva sitne. S vremenom se povećavaju do promjera od 3 cm. Redovito se jave na pojedinim, vinogradarima već očekivanim čokotima. Uljne mrlje su posljedica primarne infekcije zoosporama i znak su da je počeo razvoj plamenjače u tom vinogradarskom području.

Pepelnica (Uncinula necator) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime pepelnica.

Chromosovi agronomi i dalje preporučuju provoditi redovitu preventivnu zaštitu najvažnijih bolesti vinove loze (plamenjače i pepelnice). Podsjetimo se, plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Na lišću se ova prevlaka javlja i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Najveću opasnost pepelnica predstavlja za grožđe koje biva zaraženo od zametanja pa do šaranja. Mlade bobice se u cijelosti pokrivaju sivopepeljastom prevlakom, smežuraju se i suše.

Kvalitetna kombinacija pripravaka osigurava uspjeh!

Za zaštitu od napada plamenjače preporučuju primijeniti sljedeća sredstva: STAR 80 WP ili POLYRAM DF ili DELAN PRO ili ELECTIS WG ili FOLPAN 80 WDG. Uz navedena sredstva za suzbijanje plamenjače, preporučuju dodati sredstava za suzbijanje pepelnice: CHROMOSUL 80 ili STROBY WG ili SERCADIS.

STAR 80 WP, POLYRAM DF, FOLPAN 80 WDG su kontaktni fungicidi koji se primjenjuju preventivno, dok su DELAN PRO i ELECTIS WG kombinirani preventivni višenamjenski fungicidi sistemičnog djelovanja.

CHROMOSUL 80 je kontaktni fungicid na bazi sumpora, dok su STROBY WG i SERCADIS sistemični fungicidi. Preporuka Chromosovih agronoma je da se navedena sredstva najbolje primjenjuju preventivno, odnosno prije početka zaraze

Također, preporučuju već dobro znan i provjereni CABRIO TOP kao gotovu kombinaciju fungicidnih pripravaka za preventivnu zaštitu od pepelnice i plamenjače. Ulaskom u biljku blokira stvaranje energije i klijanje spora, a zbog kombinacije dviju različitih djelatnih tvari sprječava razvoj rezistentnost.

Napomena: Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.

dc
Preporuka Chromosovih agronoma je da se navedena sredstva najbolje primjenjuju preventivno, odnosno prije početka zaraze

Za više informacija o zaštiti vinove loze od bolesti, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Ante Grubišić, dipl.ing.agr., Chromos Agro d.o.o.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Vinova loza Plamenjača Pepelnica Zaštita od bolesti Simptomi Prskanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?