Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Dimitrijević
  • 31.05.2019. 12:00

Dušan Dimitrijević od hobija napravio porodičnu vinariju

Ljubav prema vinu i lozi bila je putokaz Dušanu Dimitrijeviću i svoj dugo godina sanjani san o svojoj vinariji ostvario je pre osam godina. Mala porodična "Vinarija Dimitrijević" osnovana 2011. godine nalazi se u selu Cvetanovac u blizini Ljiga na zemlji predaka Dušanove majke.

Foto: Dušan Dimitrijević
  • 1.964
  • 910
  • 0

Ljubav prema vinu i lozi bila je putkaz Dušanu Dimitrijeviću i svoj dugo godina sanjani san o svojoj vinariji ostvario je pre osam godina. Mala porodična "Vinarija Dimitrijević" osnovana je 2011. godine i nalazi se u selu Cvetanovac u blizini Ljiga na zemlji predaka Dušanove majke.

Podrum babe i dede sagrađen 1904. godine uz rekonstrukciju, dodatna ulaganja i renoviranje služi za ozbiljnu proizvodnju.

Pre podizanja sopstvenog vinograda Dušan je grožđe kupovao, isprobavao razne kupaže i varijante, dok nije došao do pravog ukusa, mirisa, arome. 

"Sve je počelo iz ljubavi i drugarstva. Imao sam pomoć roditelja i dede kada sam počinjao. Puno mi je u početku pomogao prijatelj iz Milutovca, koji se već decenijama unazad bavio proizvodnjom kalemova, a i sam je posedovao svoje vinograde. Kroz druženja i priču podstakao me je da krenem iz hobija u proizvodnju", kaže Dušan. 

Decanter 2019: Vinarije iz Srbije na najprestižnijem vinskom takmičenju osvojile 44 medalje

Prvi sadni materijal dobio od prijatelja, pa podigao svoj vinograd

Prvi sadni materijal dobio je od prijatelja i tako podigao svoj prvi vinograd. Od opštine Lazarevac za podizanje vinograda dobio je određeni broj sadnica loze.

Vinogradi "Vinarije Dimitrijević" danas imaju 0,80 ha i prošle godine je zasađeno 1,40 ha. Pored svojih zasada vinarija iznajmljuje vinograd od 0,54 ha u selu Milutovac.

Dušan je prvi sadni materijal dobio od prijatelja i tako podigao svoj prvi vinograd

"Nisam imao iskustva i ništa nisam znao o poljoprivredi, lozi, imao sam sreće da uz dobre savete od pravih ljudi i eminentnih stručnjaka učim. Probao sam na manjim površinama, naučio kako se vinograd podiže, širi, bere, skladišti i sve korake neophodne koji moraju da se ispoštuju da se dobije grožđe visokog kvaliteta od čega i zavisi ukus, miris i aroma vina", kaže Dušan. Napominje da svake godine određenu količinu belog grožđa kupuje od svog velikog prijatelja Milana Lalića iz Novog Kozjaka kod Alibunara.

Vino se prerađuje po tradicionalnoj tehnologiji bez dodataka hemije 

Celokupna proizvodnja se obavlja prema utvrđenim pravilima, higijensko-tehnološkim uslovima kojima je prilagodio postojeće prostorije. "Na imanju postoje prostorije u kojima se prerađuje vino po tradicionalnoj tehnologiji bez dodataka hemije. Vino se skladišti u starom podrumu, ambijent kamene seoske konobe sa prirodnom klimatizacijom", ponosno priča Dušan.

Sorte koje su dale odlične rezultate na osunčanim brdima iznad Ljiga, a pod uticajem hladnog vazduha sa Rajca su: merlo, traminac, italijanski rizling i frankovka.

Proizvodnja je mala i za sada bez zaliha starog vina. Dobar deo proizvodnje prodaje se ugostiteljskim objektima, deo se popije, izlaže se na raznim sajmovima u zemlji, individualnim potrošačima.

"Prijatelji koji žive u inostranstvu, koji puno putuju uvek ponesu po neku flašu i tako je naše vino bilo u Meksiku, Australiji, na Siciliji, u Kanu, Nepalu i drugim mestima širom planete", sa osmehom priča Dušan.

Vino se flašira u buteljke 0,75L, a za potrebe restorana u flašice 0,187L. Dizajn boce vlasnik je sam dizajnirao i izabrao etikete. Vinarija za sada ima linije: "Redline" koja distribuira crvena vina i "Goldenline" koja distribuira bela vina.

Proizvodnja je mala i za sada bez zaliha starog vina

Udruženje lazarevačkih vinara i vinogradara osnovano 2013. godine 

Udruženje Lazarevačkih vinara i vinogradara osnovano je 2013. godine, kako bi unapredili proizvodnju, distribuciju i kulturu ispijanja vina. Okupljeni su oko zajedničkih aktivnosti, zajedno izlažu svoje prizvode na Festivalu vina, koji se održava u novembru u Lazarevcu. Za vreme trajanja Festivala vina organizuje se degustacija, bogat kulturno-umetnički program i izbor najlepše pesme o vinu.

"Kao organizovano udruženje poslednjih godina od opštine Lazarevac dobijali smo sadnice, ambalažu i finansijska sredstva za usluge tehnologa. Jaka volja, želja, ljubav, sreća, pomoć prijatelja iskrenih saradnika, mnogo sreće i tada sve je moguće", kaže Dušan.


Foto prilog


Tagovi

Vinarija Dimitrijević Dušan Dimitijević Ljubav prema vinu Merlo Traminac Italijanski rizling Frankovka Udruženje ljubitelja vina Opštine Lazarevac


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.