Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od korova
  • 23.04.2015. 10:46

Dugotrajna zaštita voćnjaka i vinograda

Početkom proljeća kada temperatura narastu, a meteorološke prilike se stabiliziraju, vegetacija voćnjaka i vinograda počinje bujati. Iz tog istog "zimskog sna" bude se i korovi.

Foto: depositphotos.com,
  • 885
  • 40
  • 0

Korovi u vinogradima i voćnjacima crpe vodu iz tla, usisavaju hranjive tvari iz tla, čime se smanjuje njihova dostupnost kulturnoj biljci, zauzimaju prostor i ometaju rast i razvoj vinove loze i voćaka. Mnogobrojni korovi su prijelazni domaćini i prenosioci biljnih bolesti i štetnika. Zbog tih, ali i mnogih drugih čimbenika, održavanje tla bez korova donosi mnoge prednosti i veći urod.

Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa čak do 9%. Herbicidi kojima se suzbijaju korovi u rastu primjenjuju se obično nakon gnojidbe, odnosno prihrane, u proljetnom razdoblju. Korovi se u vinogradima i voćnjacima suzbijaju mehaničkim ili kemijskim putem. Mehaničkim putem obradom i okopavanjem tla i takvim putem korovi se vrlo brzo oporave pa učinak obrade ne traje dugo. Kemijsko suzbijanje je lakše, jednostavnije i dugotrajnije. Načini suzbijanja se razlikuje ovisno o području uzgoja i osnovnim obilježjima vinograda (položaj, prozračnost, nagib i sl).

Vinograd nakon tretiranja Herkulesom - bez korova

Preporuke su da se iznikli korovi prskaju kada dostignu 15 do 20 cm visine, najkasnije do početka svibnja, kako bi se u zemlji zadržala što veća količina vlage, a i kako bi istovremeno osušeni korovi služili kao pokrivač protiv nepoželjnog sušenja tla u toplim danima koji nastupaju.

Za uništavanje korova u vinogradima Chromos Agro d.d. preporuča provjereni herbicid HERKULES SUPER - neselektivni sistemični herbicid namijenjen suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih korova. Upija se preko lista pa korovne biljke moraju biti razvijene, a optimalno vrijeme primjene je pri visini korova od 15-40 cm. Biljka ga vrlo brzo upija preko lista i translocira do korijena te se na tretiranim biljkama uočavaju promjene boje. Jednogodišnji korovi se osuše nakon sedam dana, a višegodišnji korovi za dva do tri tjedna.

Upotrebom kombinacije herbicida HERKULES SUPER i PLEDGE 50WP jedanput godišnje dobiva se zaštita u vinogradu tokom čitave vegetacijske sezone.

PLEDGE 50 WP djeluje na nove širokoliske i dio uskolisnih korova, koji niču iz korijena, podanaka i sjemena. Navedenom kombinacijom herbicida preporuča se suzbijanje korova na dva načina:

  • Tretiranje cijele površine HERKULES SUPER 4 l/ha i PLEDGE 50 WP 0,70 kg/ha
  • Tretiranje u trake širine 70 cm HERKULES SUPER 1,5 l/ha i PLEDGE 50 WP 0,25 kg/ha

Foto: depositphotos.com, @lightpoet


Tagovi

Chromos Agro Zaštita voćnjaka Zaštita vinograda Herbicid Suzbijanje korova Herkules Super Sistemični herbicid Pledge 50 WP


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(