Pretraga tekstova
Naučili smo podosta na WineOs festivalu - razliku između kulena i kulina, s kojim vinom najbolje ide, koje su sorte vraćene u život...
 
        I sultan i Židovi proglasili su Dubrovačku malvasiju lijekom. Zašto? Pa da bi opravdali njezino ispijanje. Voda je dobra, ali za tuširanje. U njoj se stvaraju bakterije pa je sigurnije piti vino. Dio je to tek zanimljivosti koje su se mogle čuti na 4. Međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, održanom 1. i 2. decembra u Osijeku.
Doznali smo na festivalu i razliku između kulena i kulina, s kojim ga je vinom najbolje sljubiti, frankovkom ili graševinom ali i iskustva brojnih vrijednih vinara u regiji. Prostor hrvatskog Podunavlja i Slavonije, dakako, najpoznatiji je po graševini koja bi, smatraju, trebala i na razini cijele Hrvatske dobiti veći značaj. No graševina se uzgaja i na samom jugu Hrvatske, u konavoskom polju.
Na zanimljvim radionicama čuli smo i Vladu Krauthakera, Slavka Kalazića, Ivana Enjingija, ali i dalmatinske vinare koji su u život vratili stare sorte Trnjak, Kujundžuša, Zlataricu i Plavku; Daria Gašpara, Milana Grabovca i Stipu Đuzela te Božu Metkovića koji proizvodi i pjenušac imena "Buržuj". Čuli smo i iskustva vinara iz susjedne Mađarske Gyorffy Zoltana koji je otkrio kako je vinogorje Villany postalo prepoznatljivo po cabernet francu. Vinari iz Srbije, odnosno Tomislav Ivanović pričao je o Prokupcu, o Kadarki Oskar Maurer, a iz Bosne i Hercegovine je stiglo čudo. Kako je Istarska malvazija pronašla novu domovinu u Žepču, ispričao je Vinko Zovko, oduševivši sve pristune.
WineOs je organizirala Vinoteka Vinita uz suorganizaciju Udruge Graševina Croatica i Udruge Dekanter, a zanimljive priče koje smo čuli, vidjeli i okusili, uskoro čitajte na našim stranicama.
Foto: Željka Rački-Kristić i Maja Celing Celić
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                     
