Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreni podrumi
  • 10.11.2025. 09:00

Domaća jesenja ponuda: Od žilavke i blatine do hercegovačkih tartufa

Proteklog vikenda, 8. i 9. studenoga, u okviru manifestacije "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine, obilježen je Svjetski dan vinskog turizma. Ovo je prva takva manifestacija koja ima za cilj jačanje turističke ponude i promocije vinskog turizma u regiji, a sufinancirana je sredstvima Europske unije.

Domaća jesenja ponuda: Od žilavke i blatine do hercegovačkih tartufa
Foto: Martina Krišto Antelj
55
0
0

Vinarije u Čapljini i Čitluku prestavile su tijekom ovog vikenda ono najbolje što Hercegovina može ponuditi tijekom jeseni, a u sklopu "Dana otvorenih podruma". Riječ je o manifestaciji kroz koju se povezuju vinarije, obiteljska gospodarstva i turistički djelatnici unutar regije, s ciljem zajedničkog razvoja i promocije eno-gastronomije i turizma.

Ovo je prvi put da se u Hercegovini organizira jedna ovakva manifestacija, a koja obuhvaća pet gradova i općina - Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljinu i Trebinje.

"Pretprošli vikend je održan prvi dio ove manifestacije u Ljubuškom gdje su posjetitelji imali priliku sudjelovati u raznim vinskim i umjetničkim radionicama, zatim u live cooking show imali su priliku degustirati odlična vina, a ovaj vikend smo bili u Čitluku i Čapljini", kaže Darko Pehar, tajnik Vijeća "Vinske ceste Hercegovine" pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, ističući bogat i sadržajan zabavni program, te posebno priliku za druženje s ljudima i s vinarima gdje posjetitelji mogu osjetiti mirise vina, podruma, kušati u jednoj boci sav trud koji je utkan kroz cijelu jednu godinu.

Darko Pehar
Lokalci će priču o vinima, kulturi i tradiciji prenositi drugim posjetiteljima, kaže Pehar

Dodaje kako je cilj manifestacije da vinari i vinogradari otvore vrata svojih podruma i upoznaju posjetitelje sa vinima, domaćom hranom i prepoznatljivim hercegovačkim gostoprimstvom, a sve kako bi se ovo područje pozicioniralo i promoviralo kao jedna poznata enogastro i vinska destinacija.

"Prije svega, važno nam je lokalno stanovništvo upoznamo sa vinima, sa okusima naših vina, sa podrumima, sa našim autohtonim proizvodima. Jer ovdje se ne radi samo o degustacijama, ovdje je priča o jednom autentičnom doživljaju", kaže Pehar, pojašnjavajući kako će upravo lokalci priču o vinima, kulturi i tradiciji prenositi drugim posjetiteljima u Hercegovini, i na taj način biti sudionici u kreiranju brenda Hercegovine kao jedne prepoznate eno-gastrodestinacije.

Marijanovići otvorili svoj podrum

Jedna od vinarija koja je otvorila svoja vrata je i ona obitelji Marijanović iz sela Služanj kod Čitluka koja se već četvrtu generaciju bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Uz vina, kako kažu, promoviraju i druge autohtone hercegovačke proizvode kao što su pršut, maslinovo ulje, sir, ćupter, suhe smokve itd.

"Imamo u ponudi vinski gulaš sa bijelim hercegovačkim tartufom. Naš kuhar koji nam za taj gulaš inače traži tartufe, u zadnjih dana je našao lijepe primjerke bijelog tartufa. Osim toga imamo hercegovačke uštipke uz hladne plate, pršut, špek i Livanjski sir. Uvijek se trudimo uparivati naša vina sa lokalnim gastro proizvodima", kaže nam Josip Marijanović, suvlasnik vinarije.

gulaš
U ponudi i vinski gulaš sa bijelim hercegovačkim tartufom

Dodaje kako kroz ovu manifestaciju dolaze u direktan kontakt sa posjetiteljima i dosadašnjim kupcima, a i onima koji će to tek postati, i da se na ovaj način obogaćuje i turistička ponuda u Hercegovini.

Obitelj Marijanović ima dugu obiteljsku tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. Trenutno imaju 2,5 hektara nasada vinograda, a akcenat je na autohtonim sortama grožđa, žilavki i blatini. Od 2003. godine imaju zasađene i dvije crne francuske sorte, Sirah i Cabernet Sauvignon.

Vrhunska vina Marijanović: Žilavka za smijeh, Blatina za grijeh

"Brat i ja smo četvrta generacija koja se bavi vinarstvom i vinogradarstvom. Naša obitelj ovdje u selu Služan je od 1936. godine i od tada je tradicija. S tim da od 1994. počinje ozbiljnija priča, jer tek 1990. smo imali mogućnost da možemo registrirati privatnu vinariju, što je otac tada i napravio i tada polako počinje ozbiljno bavljenje vinarstvom i vinogradarstvom. Od tada proizvodimo i vrhunska vina sa zaštićenim geografskim porijeklom", kaže Marijanović.

Ova godina je, ističe, za hercegovačke vinogradare i vinare bila odlična. Jedna od rijetkih godina da se poklopila i kvaliteta i kvantiteta. "Dakle, imali smo dug suhi period i u zadnji tren je pala dobra kiša, tako da se napunila boba, bio je dobar prinos, a opet izuzetno dobra kvaliteta. Tako da smo jako zadovoljni ove godine", kaže Marijanović i dodaje kako sve više ulažu u vinski turizam gdje vide svoju budućnost.

Sve plasiraju u BiH, osim onog što turisti odnesu

Imaju kušaonicu za 60-70 osoba, a u izgradnji je i hotel, tako da ovdje dosta ulažu u razvoj vinskog turizma. Zadovoljni su posjetom, istoče, dodajući da gosti pristižu iz cijelog svijeta: "Sad je malo post sezona pa malo manje je posjeta, ali od ožujka pa sve do prije desetak dana smo svakodnevno imali vinske grupe odnosno degustacije."

josip marijanović
Godina je za hercegovačke vinogradare i vinare bila odlična, kaže Marijanović

Govoreći o planovima, navodi kako je potražnja za vinima velika. Za sada kompletnu proizvodnju plasiraju u BiH, s tim da bilježe interes za izvoz iz 5-6 zemalja, ali nažalost nemaju potrebne količine. "Mada svake godine mi i otkupljujemo grožđe, pa svake godine kupimo 10-15% više s ciljem da krenemo sa izvozom. Ali evo, pokazalo se da svake godine toliko rastemo i na domaćem tržištu, tako da opet na kraju godine nemamo količina za izvoz", priča Marijanović, dodavši da opet dosta ode i preko granice, jer se vinski turizam dosta razvio, pa posjetioci odnesu barem 30% proizvodnje završi preko granice.

Dani otvorenih podruma traju do 23. studenog

Nakon Čitluka i Čapljine manifestacija se nastavlja idući vikend u Trebinju. Prema riječima Pehara, tamo treba naglasiti spoj tradicije i povijesti u manastirima Tvrdoš sa modernim pristupom vinarstvu. Nakon toga se nastavlja manifestacija u Mostaru s jednim urbanim pristupom eno-gastroturizmu.

"Siguran sam da posjetitelje očekuje dosta ugodnih trenutaka i dobrih kapljica vina i domaće hrane", kaže Pehar, naglasivši kako je u pozicioniranju Hercegovine kao vinske destinacije jako važna institucionalna podrška sa svih razina.

Priča nam i kako je proteklih godina mnogo urađeno na umrežavanju i povezivanju sa drugim vinskim regijama, od koji BiH uči, razmjenjuju primjere dobre prakse i svake godine naši vinari, odnosno vinski turizam bilježi sve bolje rezultate. Kaže i da se teško izboriti za svoje mjesto na međunarodnom tržištu, na vinskoj mapi svijeta i Europe.

Vina
Naša vina su sve više prepoznata

Međutim, zadnjih godina naša vina su sve više prepoznata, a dokaz tome su i brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima poput Dekantera. Svake godine domaći vinari dobijaju odlične nagrade. "Mostar je dio ove priče vinske ceste Hercegovine, a on u ovoj manifestaciji ima posebnu odgovornost jer prošle godine je nosio titulu Europskog grada vina Dionizio, čime smo Hercegovinu pozicionirali rame uz rame sa renomiranim Vinskim regijama u Europi s Portugalom Španjolskom, Italijom i Francuskom", ističe Pehar.

Dodaje kako je Vanjskotrgovinska komora BiH predvodnik u cijelom ovom projektu i daje najveću potporu razvoju vinskog turizma, međutim, ističe kako je bitno da svi dionici - od proizvođača vina, institucija, turističkih zajednica prepoznaju važnost ove manifestacije, za koju se nadaju da će postati tradicionalna.

"Kroz Vinske vinske ceste Hercegovine možemo ponuditi sve ono najbolje što Hercegovina nudi, a u ovom dijelu 'Dana otvorenih podruma' rekao bih najbolje što u jesenjem ruhu nudi", zaključuje Pehar.

Dani otvorenih podruma, prva je ovakva manifestacija koja se održava tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenoga članovi Vinske ceste Hercegovine otvaraju svoja vrata posjetiteljima.


Fotoprilog


Tagovi

Dani otvorenih podruma Svjetski dan vinskog turizma Darko Pehar Josip Marijanović Tartufi


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.