Pretraga tekstova
Riječ je o uređaju koji je punjen argonom, plinom koji ispunjava prazan prostor prilikom provlačenja igle kroz čep od pluta, a u isto vrijeme spriječava ulazak kisika i time štiti vino od oksidacije. Zanimljivo, zar ne?
Greg Lambert, osnivač američke tvrtke Coravin, htio je sačuvati vino od oksidacije i propadanja. Na Coravinu je radio punih 14 godina i proizvod je modificiran čak 23 puta. S ovim uređajem možete natočiti čašu vina, a ostatak sačuvati bez straha da će se pokvariti.
"Kada je supruga prestala piti vino, jednostavno sam htio teleportirati količinu vina dovoljnu za jednu čašu, a da pritom čep od pluta ostavim na mjestu", prisjeća se Greg Lambert početaka. Na kraju, upornost se isplatila, rođen je Coravin.
Coravin radi naizgled nemoguće: omogućuje vam da izlijete vino iz boca - bez oštećenja i uklanjanja pluta, a čuva ga i od starenja! To je važno, jer, kako i sami znate - jednom otvorena boca vina nakon nekoliko dana značajno promijeni okus.
Riječ je o uređaju koji je punjen argonom, plinom koji ispunjava prazan prostor prilikom provlačenja igle kroz čep od pluta, a u isto vrijeme sprječava ulazak kisika i time štiti vino od oksidacije. Uz Coravin, boca vina može trajati nekoliko godina nakon što natočite čašu, dvije, a što je vino starije, kao što znamo, to je bolje i upravo je ova filozofija glavni razlog nastanka, a i svrha, Coravina.
Ovaj uređaj koristi se u restoranima diljem svijeta, a kako se točno upotrebljava, pogledajte u videoprilogu:
Video: Youtube/Coravin
Tagovi
Coravin Gadget Točenje vina Kvarenje vina
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..