Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Crop Science
  • 23.06.2014. 12:35

Bayer savjeti za vinogradare 23.-29.06.2014.

Konstantne kiše iz tjedna u tjedan predstavljaju neprestanu opasnost od svih bolesti loze, a najviše plamenjače čija opasnost od pojave ili nastavka širenja još nije prošla.

  • 908
  • 132
  • 0

Kakva je prognoza u vinogradima za ovaj tjedan? Donosimo vam aktualnosti sa terena koji su opet obišli Bayerovi stručnjaci i daju preporuke za tretiranje bolesti i štetnika koji trenutno predstavljaju najveću opasnost.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Promjenjivi vremenski uvjeti idealni su za napad plamenjače, pepelnice i sive plijesni u vinogradima. Mladi listovi i mlado grožđe jako su osjetljivi u ovoj fazi razvoja, zbog čega vinograde treba zaštititi pripravcima Mikal Premium (3 kg/ha), Falcon (0,4 l/ha) i Teldor (1,5 l/ha). Napomena je da Teldor ide prvi u spremnik prskalice ili atomizera pa Mikal Premium i na kraju Falcon. Ukoliko su vinogradi prskani pripravkom Mikal Premium u tri navrata, tada umjesto Mikal Premiuma treba koristiti Profiler (2,5 kg/ha). Ako se primijeti pepelnica na grožđu, tada zaštita ide tako da se vinograd oprska pripravkom Falcon pa nakon 4-5 dana kontaktnim preparatom protiv pepelnice. Nakon 4-5 dana potrebno je ponovo oprskati pripravkom Falcon.

Zelena rezidba (vršikanje) je potrebna kako bi se vinograd oslobodio viška zelene mase i dobio na prozračnosti. Odstranjivanje listova u zoni grožđa potrebno je pažljivo provoditi jer na osjetljivim sortama (rizling rajnski) sunce s južne i zapadne strane vinograda može oštetiti mlade bobice. Simptomi su slični kasnoj plamenjači. Mlade vinograde također treba zaštititi od bolesti pripravcima Profiler (2,5 kg/ha) i Falcon (0,4 l/ha). Takve vinograde treba pažljivo oplijeviti i pustiti samo one mladice koje su potrebne za formiranje uzgojnog oblika. Korovi u vinogradima mogu se suzbijati pripravkom Basta 15 (2 - 3 l/ha) u trake odnosno ispod redova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vremenski uvjeti u vinogradarskim podregijama sjeverne Dalmacije, Primorja, Kvarnera i Istre nisu bili stabilni u proteklom tjednu. Prema najavama vremenske prognoze, nestabilni uvjeti nastavit će se i ovaj tjedan. Ponovne oborine za sve navedene podregije se predviđaju s utorka, 24.06., na srijedu, 25.06., i djelomično u četvrtak 26.06.2014. Konstantne kiše iz tjedna u tjedan predstavljaju neprestanu opasnost od svih bolesti loze, a najviše plamenjače čija opasnost od pojave ili nastavka širenja još nije prošla. Nova generacija spora je sposobna za širenje zbog visokih jutarnjih vlaga, odnosno magle i kondenzacije kapljica na listu. Spore prenesene vjetrom imaju sposobnost novih zaraza u jednoj kapljici vode. Simptomi su, u ovoj fazi razvoja vinove loze, vidljivi na najmlađim dijelovima biljke, mladim listovima na vrhu i na zapercima.

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporuča se pripravak Profiler (3 kg/ha). Tretman pripravkom Profiler daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. To praktički znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja. Na mjestima gdje je infekcija plamenjačom još uvijek značajnije prisutna i zahtjeva tretman tzv. kurativnim sistemicima, preporuča se nastavak prskanja sa sistemičnim i kurativnim pripravcima iz Bayerove palete proizvoda, a to su Verita (2,5 - 3 kg/ha), Melody Duo (2,5 - 3 kg/ha). Isto tako, preporuča se tretman pripravkom Mikal Premium (3 kg/ha), ukoliko već nije primijenjen tri puta.

Ono što je srž problema u zaštiti prošlog tjedna, a nastavit će se i u idućem, je problem pepelnice. U svim podregijama od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice. Pepelnica, kao medij za svoj rast i razvoj, ne traži kišu, već je dovoljna i visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. Toga je u proteklom tjednu bilo u izobilju, a sedmodnevna prognoza za iduće razdoblje najavljuje nastavak istih vremenskih uvjeta. Potrebna je osobita pažnja vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest. Falcon (0,4 l/ha) uz 1/2 doze sumpornih pripravaka predstavlja najsigurniji odabir. Falcon, koji u svom sastavu ima 3 djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno, što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno "pere" napadnute dijelove grozda.

Na više lokacija u navedenim podregijama je zabilježena pojava napada druge generacije grinja (erinoza). Vinogradaru koji želi smanjiti populaciju grinja u ovoj sezoni, ali i suzbiti potencijal razvoja prve generacije iduće vegetacije, preporuča se akaricid Envidor (0, 4 l/ha).

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Kao što je i predviđeno, protekli tjedan bio je iznimno kišovit. Višednevne kiše bile su prisutne u svim vinogorjima, a zbog lokalnih pljuskova na nekim lokalitetima palo je i više od 100 litara oborina po metru četvornom. Uz količinu oborina, za vinogradare je bilo nepovoljno i to što su kiše padale s manjim prekidom gotovo cijeli tjedan. Mnogi su vinogradari zbog promjenjivog vremena bili primorani ponavljati aplikacije jer bi odmah nakon završetka prskanja došlo do pljuska, što je samu aplikaciju učinilo beskorisnom. Temperature su protekli tjedan bile optimalne za širenje zaraze plamenjačom. Sreća u svemu navedenom je to što nije došlo do pojave štete od tuče, barem ne u većem opsegu.

Vinogradari i dalje moraju biti beskompromisni u zaštiti vinograda od plamenjače. Za ovo vrijeme preporuča se upotreba pripravka Profiler (3 kg/ha) kao vrsnog preventivca, te Verita (2,5 - 3 kg/ha), koja ima i kurativna svojstva za one vinograde gdje vlasnik sumnja da je došlo do zaraze plamenjačom. Sada se pojavljuje još jedan veliki neprijatelj kojeg trebaju suzbiti. Sukladno predviđanju, zbog jako sparnog i toplog vremena prije proteklog kišnog perioda, u nizu vinogorja dolazi do vidljive zaraze pepelnicom. Pošto su pred nama vrući, suhi i sparni dani, koji su školski primjer optimalnih uvjeta za razvoj i eksploziju pepelnice, preporuča se upotreba najboljih pripravaka na tržištu za ovo razdoblje vegetacije. To je u ovom slučaju pripravak Falcon (0,4 l/ha). Ukoliko se primijete simptomi pepelnice (bijela prevlaka na bobicama), odmah se mora ići u dodatnu aplikaciju sumpornim pripravkom te sutradan obaviti tretman pripravkom Falcon. Jako osjetljive sorte na pepelnicu su malvasija dubrovačka bijela, pošip, maraština i kardinal. Vinogradari koji nisu obavili prvo prskanje protiv sive plijesni to još mogu i trebaju učiniti. U onim vinogradima gdje je bilo štete od akarinoznih grinja, preporuča se upotreba akaricida Envidor (0, 4 l/ha) protiv pokretnih oblika ovog štetnika, kako bi se spriječio njegov ulazak u rodne i prigojne pupove koji će se otvarati dogodine.


Dokumenti


Tagovi

Preporuke vinogradarima Bayer vinogradar Bayer Crop Science Pepelnica Vinograd Trs Grozd MIkal Premium Falcon Teldor Zaštitna sredstva Vinogradarstvo Plamenjača


Partner