Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 22.05.2018. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 22.-27.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.294
  • 72
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Rane sorte grožđa u pojedinim vinogorjima počele su cvasti, pa treba obaviti redovitu zaštitu vinograda protiv bolesti jer je loza u cvatnji jako osjetljiva na bolesti. Preporuka je Mikal Premium 3 kg/ha i Luna Experience 0,375 l/. Lunom Experience je bitno ošpricati sorte grožđa koje su osjetljive na botritis peteljke kao npr. Rizling rajnski, Manzoni, Kerner, Silvanac zeleni, Sauvignon bijeli i muškatne sorte. Luna je i botriticid i uspješno zaustavlja razvoj botritisa na peteljke. Ukoliko se ne koristi Luna Experience na gore navedenim sortama, preporuka je Teldor 1-1,5 l/ha. 

Kada loza cvate opasno je zbog fitotoksičnosti cvata koristiti folijarana gnojiva s borom i zinkom. Mogu se koristiti nakon cvatnje. 

U vinogradima gdje je napad moljaca preporuka je Decis 100 EC 0,125 l/ha.

Kombinacija Mikal Premium i Luna Experience uspješno štite vinograd 14 dana dok ne završi cvatnja. Ne preporučuje se zaštita vinograda u cvatnji, no ako nije ošpricano ili ako je rok za špricanje, bolje je ošpricati u cvatnji nego čekati kraj cvatnje. Izbjegavati insekticide u cvatnji zbog pčela.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5l/ha u trake ispod trsova.

vd
Lijevo - Početak cvatnje, desno - Botritis peteljke

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Sredinom prošlog tjedna je vladalo kišno vrijeme sa nižim temperaturama od prosječnih za ovo doba godine uz tjednu visoku prosječnu dnevnu vlagu zraka od 89-94%, na svim lokacijama. U svim podregijama je pala visoka količina oborina od 40 pa i do 90 mm kiše. Kiša je u ovom vegetacijskom razdoblju uvijek dobrodošla, ali s obzirom na fenofazu loze može biti i vrlo izazovno s gledišta zaštite.

Plamenjača se mjestimično pojavila, pa se mogu očekivati i intenzivnije sekundarne infekcije, a s obzirom na kratkoročnu vremensku prognozu za cijeli primorski pojas. Prognoza ukazuje na nove, moguće i obilnije oborine sredinom ovog tjedna, praćene dosta visokim srednjim dnevnim temperaturama.
Ove informacije upućuju vinogradare na poseban oprez.

Vinova loza je u fenofazi ispred cvatnje, za kasnije sorte. Kod ranijih sorti i toplijih položaja loza je u fenofazi cvatnje što predstavlja posebno otegotnu okolnost u smislu svih agrotehničkih zahvata.

gv
Merlot - početak cvatnje, Dajla

Najzastupljenije bijele sorte Istre i Primorja (Malvazija, Žlahtina) su pred cvatnju i očekuje se otvaranje cvata i sama cvatnja krajem tekućeg tjedna. Ranije sorte toplijih položaja su u cvatnji. Pravila struke nalažu da se u razdoblju cvatnje zahvati na lozi smanje na što manju moguću mjeru. Ukoliko je vinogradaru plan zaštite ovaj tjedan, preporučujemo tretman neovisno o fenofazi, kako bi se spriječili veći gubici prinosa već u ovoj fazi razvoja loze. 

U ovom razdoblju vinogradar, ukoliko zapostavi važnost odabira najkvalitetnije zaštite, može imati izuzetno velike gubitke već u cvatnji. Poučeni iskustvima iz proteklih godina moramo preventivno djelovati na sve bolesti koje napadaju cvat vinove loze. To su plamenjača na mladom cvatu, botritis u najranijoj fazi na cvatu (tzv. "zeleni botritis") te pojava pepelnice na cvatovima i formiranim oplođenim grozdićima kod ranijeg sortimenta.

Kombinacija navedenih pripravaka u preporuci je odabir sredstava koji najefikasnije suzbijaju cijeli spektar navedenih bolesti. Navedeni pripravci su kompatibilni po visokoj učinkovitosti i dužini djelovanja, što je naročito važno u vremenu pred i u samoj cvatnji. Mikal Premium F sa svoje tri djelatne tvari suzbija plamenjaču u svim stadijima razvoja.

hh
Ohnići pred cvatnju, Istra

Nativo WG svojim djelovanjem efikasno preventivno spriječava pojavu pepelnice, ali i suzbija gdje se eventualno pepelnica pojavila. Daljnim razvojem vegetacije, povećavanjem temperatura i višom relativnim vlagom zraka kao posljedica visokih temperatura, pepelnica će polako postati ozbiljniji problem u zaštiti vinograda. Nativo je najkvalitetniji odgovor za te izazove.

Luna Experience je novi kombinirani fungicid  (fluopiram+tebukonazol) širokog spektra djelovanja s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Dvostruko djeluje na bolesti koje mogu nanijeti štetu na cvatu vinove loze: pepelnicu i siva plijesan. Djelovanjem na sivu plijesan, Luna Experience omogućuje vinogradaru da ne mora upotrijebiti neki specifični fungicid iz grupe botricida već u ovoj fazi, pa je samim tim ovaj tretman jeftiniji, a zaštita od botritisa osigurana.

Vinogradar kvalitetnom aplikacijom i odabirom najboljih sredstava može svesti moguće gubitke prinosa u cvatnji na minimum.

v
Teran u cvatnji, Dajla

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Kao što se i očekivalo, cvatnja je došla prilično brzo. U nekim vinogorjima i položajima te kod nekih sorti (Lumbarda-grk, Kaštela-crljenak, pošip na južnim položajima) je već prošla. Možemo očekivati relativno kratko trajanje cvatnje zbog dobrih uvjeta (obilje vlage i visoke temperature) te vinogradari moraju biti svakodnevno u vinogradu. Prognoze predviđaju pogoršanje vremena, počevši od utorka, koje bi trajalo sve do petka. Mnogi vinogradari su zvali jer se boje da zbog kiše neće moći ući ta tri dana u vinograde pa traže savjete što učiniti. Ukoliko im u početak tog perioda ulazi 10-12 dana od zadnje aplikacije trebali bi izvesti aplikaciju zaštite jer prije kiša, ali ukoliko su prskali sedam dana prije mogu slobodno pričekati da pogoršanje prođe. U vinogorju Vrgorac i dijelu vinogorja Neretva (Staševica, Kobiljača, Otrić Seoci) već ima vidljivih simptoma zaraze, što zbog pogrešeno izvedene aplikacije (nepravovremeno) što zbog krivog izbora pripravka. Kako je loza u fazi cvatnje i u najosjetljivijoj fazi vegetacije, ti vinogradari bi se mogli naći u velikim nevoljama.

Preporučujemo hitnu upotrebu pripravka Mikal Premium i ponavaljanje nakon 8-10 dana kako bi zaustavili zarazu. Oni ne mogu računati na preventivne pripravke već moraju koristiti najbolji kurativni pripravak na tržištu, a to je gore navedeni Mikal Premium u punim dozama. Vinogradari koji su koristili Bayerove pripravke javljaju da je sve u najboljem redu. Ovdje naglašavam da se treba ići u aplikaciju bez obzira na cvatnju. Ukoliko se vinogradari boje slabije oplodnje zbog aplikacije u cvatnji, ne trebaju se brinuti jer su pravilno izvedenom aplikacijom štete zanemarive u odnosu na moguće štete ukoliko dođe do zaraze plamenjačom u ovoj fazi koje mogu biti i stopostotne.

sc
Lijevo - Chardonnay Imotski, grinje šiškarice - nakon aplikacije Envidora zdrav prirast, desno - Merlot - cigaraš - imago mužjak i ženka, Drniš

Za ovu fazu preporučujemo u svim vinogorjima kombinaciju pripravaka Mikal Premium F i Lunu Experience. Za one vinograde gdje je cvatnja završila ili je pri kraju napominjemo da je to vrijeme naseljavanja sive plijesni u vinograd, pa ako se ne štite od ove bolesti onda ima je Luna Experience idealan izbor jer ovaj pripravak u velikom postotku suzbija i sivu plijesan.

Od radova u vinogradu sada su aktualni uvlačenje mladica u žice i vezanje. Vinove loze, inače u svim vinogorjima u Dalmaciji "dobro nose" i bila bi šteta da se zbog bolesti izgubi urod. Pravilnim izborom - Bayerovih pripravaka i pravilnom upotrebom opasnost od najvažnijih bolesti će biti minimalna ili nikakva.

cd
Vranac - uljna mrlja, Vrgorac

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.