Pretraga tekstova
Lipa je u punom cvatu i pravo je vrijeme za iskoristiti njena ljekovita svojstva. Donosimo vam jednostavan recept za sok koji vraća u djetinjstvo
Ovih se dana zrakom intenzivno širi opojni miris lipe (Tilia spp.). Poznata po svom nježnom mirisu i ljekovitim svojstvima, stoljećima zauzima važno mjesto u narodnoj medicini i kućnoj upotrebi. Njeni cvjetovi ne samo da uljepšavaju krajolik krajem proljeća, već se i koriste za pripremu čajeva, tinktura i sve popularnijeg domaćeg soka.
Idealno vrijeme za branje lipe je u kasno proljeće ili rano ljeto odnosno od kraja maja do početka jula, ovisno o regiji i vremenskim uvjetima. Lipa se bere kad je u punom cvatu, a najbolji su sunčani i suhi dani, tokom jutarnjih sati, nakon što se rosa osuši jer je tada koncentracija eteričnih ulja najviša.
Beru se cvjetovi s braktejom (onim svijetlozelenim listićem uz cvijet), dok su još svježi i mirisni. Važno je izbjegavati one koji su počeli tamniti ili venu jer gube ljekovitost.
Lipu nakon branja nemojte prati, ali pazite gdje ju berete, da je udaljena od saoraćajnica i mjesta gdje se prska pesticidima. Odrežite samo cvjetiće lipe, odnosno odstranite listiće.
Iako postoje brojne verzije i recepti za izradu domaćeg soka, mi vam donosimo onaj najjednostavniji koji vraća u djetinjstvo. Možete se poigrati pa dodati još nekih okusa (narandža, lavanda ili neko drugo ljekovito bilje) no nemojte pretjerivati kako ne bi preuzelo glavni okus lipe.
Za izradu domaćeg soka od lipe bit će vam potrebno 40-50 cvjetova (s braktejom), 3 litre vode, 3 limuna (narezana na ploške), 2 kg šećera i 1 vrećica limunske kiseline (oko 10 g).
Priprema: U veću posudu stavite cvjetove lipe i narezan limun. Prelijte to hladnom vodom i dodajte limunsku kiselinu. Pokrijte i ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Nakon što prođe to vrijeme, procijedite kroz gazu ili gusto sito. Zatim tekućinu zagrijte, dodajte šećer i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ulijte sirup u sterilizirane flaše i čuvajte na hladnom. Flaše možete sterilizirati tako da ih prethodno operete i stavite zagrijavati u rerni na 50 - 60 °C (ovisno o jačini rerne).
Sok je odličan razrijeđen s vodom ili mineralnom vodom, a može se koristiti i kao dodatak koktelima i desertima.
Osim za sok, lipa se može osušiti i koristiti za čaj protiv nesanice, kašlja i prehlade. Za čaj se nakon branja cvjetovi suše na prozračnom, sjenovitom mjestu u tankom sloju, bez izlaganja izravnom suncu. Kada postanu krhki na dodir, spremni su za pohranu u papirnate vrećice ili staklenke.
Pravite li i vi sok od lipe? Podijelite s nama svoj recept u komentarima ispod teksta!
Tagovi
Lipa Tilia Sok od lipe Čaj Branje Recept
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Karolina Rastija
prije 1 dan
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 2 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 3 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 3 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.